Nederlandse activiste toegang tot Israël geweigerd

Volgens Israëlische media is activiste en onderzoeker Lydia de Leeuw aangesloten bij de BDS-beweging, die oproept tot een boycot van Israël. Haar werkgever ontkent dit.

Air Force One komt eerder dit jaar aan op het vliegveld bij Tel Aviv.
Air Force One komt eerder dit jaar aan op het vliegveld bij Tel Aviv. Foto Abir Sultan/EPA

De Nederlandse activiste en onderzoeker Lydia de Leeuw is vrijdag de toegang tot Israël ontzegd op het vliegveld van Tel Aviv. Volgens de Israëlische minister van Openbare Veiligheid zou De Leeuw de boycot van Israël promoten. Israëlische media schrijven dat De Leeuw zich bezighoudt met verschillende “BDS-activiteiten”. Daarmee wordt gedoeld op de wereldwijde beweging die oproept tot boycots, desinvestering en sancties (BDS) tegen Israël. Sinds vorig jaar mogen BDS-activisten geweigerd worden bij de grens.

Het vooralsnog niet duidelijk of De Leeuw expliciet heeft opgeroepen tot een boycot van Israël. Volgens Israëlische media was de activiste bezig met de “delegitimisering van Israël” en “het promoten van een boycot van de Joodse staat”. Ook zou ze vaak hebben gesproken tijdens BDS-evenementen en protesten. De minister van Openbare Veiligheid Gilad Erdan zei:

“Iemand die er werkt van maakt om een boycot van Israël te promoten en Israëlische inwoners wil schaden, heeft geen reden Israël te bezoeken. Israël zal niet stil blijven tegen iemand die ons probeert te schaden.”

De minister van Binnenlandse Zaken, Aryeh Deri, voegde hieraan toe dat andere zogenoemde boycot-activisten tegengehouden zullen worden als zij Israël proberen te bezoeken.

Lees ook: Buitenlanders die voor een Israël-boycot zijn, komen het land niet meer in

Kritisch onderzoek

Juriste De Leeuw is als algemeen bestuurslid verbonden aan Stichting Kifaia. Deze organisatie zet zich in voor de “opheffing van de bezetting van Palestina” en “duurzame vrede” in het gebied. Ook deelt de stichting regelmatig verhalen over Palestijnen die in de Gazastrook leven, bijvoorbeeld tijdens lezingen en filmvertoningen.

Ook voor haar werk bij onderzoeksbureau SOMO houdt De Leeuw zich bezig met het Israëlisch-Palestijnse conflict. Een maand geleden publiceerde zij nog een onderzoek over de Nederlandse invoer van groente en fruit uit door Israël bezette Palestijnse gebieden. In het onderzoek staat onder meer dat “mensenrechten en het humanitair oorlogsrecht worden geschonden” in deze regio.

‘Wel mensenrechten, geen BDS’

Volgens Gerhard Schuil, lid van het managementteam van SOMO, zit De Leeuw inmiddels op een vliegtuig terug naar Nederland. Haar collega Pauline Overeem zou ook zijn tegengehouden aan de grens. Volgens Schuil is Overeem vermoedelijk nog steeds op het Ben Gurion-vliegveld, vlakbij Tel Aviv.

Schuil zegt dat SOMO de weigering van de onderzoekers onterecht vindt. Volgens hem zijn de vrouwen niet betrokken zijn bij de BDS-beweging.

“SOMO is een kritisch, onafhankelijk kenniscentrum en wij zijn niet actief in de BDS-beweging. Lydia komt wel degelijk op voor mensenrechten, maar zij is geen BDS’er. Er is sprake van een verschil van inzicht met de Israëlische autoriteiten.”

Lees ook: De nieuwste vijand komt van binnen en hij heet ‘BDS’

BDS-activisten

De pro-Palestijnse mensenrechtenorganisatie Alhaq, die zegt met De Leeuw en Overeem samen te werken, roept Nederland op het besluit van Israël te veroordelen. In een verklaring schrijft de ngo dat “de BDS-beweging en zij die daarbij betrokken zijn worden beschermd door de vrijheid van meningsuiting en vergadering”.

Sinds vorig jaar de wet is aangenomen waarmee zogenoemde BDS-activisten geweigerd kunnen worden, zijn verschillende activisten tegengehouden het land te betreden. De Joods-Amerikaanse Ariel Gold werd eerder deze maand nog geweigerd op het Ben Gurion-vliegveld.

Voor zover bekend zijn De Leeuw en Overeem de eerste Nederlanders die onder het nieuwe BDS-beleid zijn tegengehouden bij de grens.