‘Twee Nederlanders gewond bij steekpartij in Duitse bus’

Volgens de politie zijn er geen aanwijzingen dat er sprake is van een terroristisch motief. De verdachte is aangehouden. Volgens Omrop Fryslân raakten twee Nederlanders gewond.

Hulpdiensten in de wijk Kuecknitz na het incident vrijdag.
Hulpdiensten in de wijk Kuecknitz na het incident vrijdag. Foto Markus Scholz/AFP

Bij een aanval in een volle Duitse bus in de noordelijke stad Lübeck raakten vrijdag tien mensen gewond. Een 34-jarige Duits-Iraanse man stak met een mes in op de passagiers, meldt de politie van de deelstaat Schleswig-Holstein. Er zouden geen aanwijzingen zijn dat er sprake is van een terroristisch motief. De slachtoffers werden overgebracht naar het ziekenhuis.

Volgens Omrop Fryslân raakten bij de aanval twee Nederlanders gewond. Het ging om twee Friese mannen van 21 jaar die samen met twee vrouwen op vakantie waren in Hamburg. Een van de twee gewonden werd neergestoken en opgenomen in het ziekenhuis. Hij verkeerd niet langer in levensgevaar.

“Niemand is gedood, de verdachte is overmeesterd en zit nu vast”, schreef de politie op Twitter. Over de identiteit van de dader kon hij verder nog niets zeggen.

‘Geen aanwijzingen van radicalisering’

Volgens de lokale krant Lübeck Nachrichten raakten veertien mensen gewond, van wie twee zwaargewond. Over het motief is nog niets bekend. In de avond meldde de politie echter al dat er geen aanwijzingen waren van “politieke radicalisering” of een ander terroristisch oogmerk.

“Een van de slachtoffers had net zijn stoel aan een oudere vrouw gegeven, toen de aanvaller hem in de rug stak”, zei een ooggetuige tegen Lübeck Nachrichten. Het incident vond plaats in de buurt Kücknitz. Het gebied rond de nabije bushalte werd afgezet voor onderzoek. Volgens de politie kwam de verdachte binnen met een rugtas waar rook uit kwam, maar daar bleken verder geen explosieven in te zitten.