Hamas en Israël sluiten bestand na gewelddadige dag

Voorafgaand aan het bestand voerde de Israëlische luchtmacht grootschalige bombardementen uit op de Gazastrook nadat Hamas-strijders het leger onder vuur hadden genomen. Er zijn vijf doden gevallen en 120 gewonden.

Bombardementen op Gaza-stad.
Bombardementen op Gaza-stad. Foto Bashar Taleb / AFP

Bij gevechten in de Gazastrook zijn vrijdag vijf doden gevallen. Vier van de doden zijn Palestijns, volgens persbureau Reuters waren drie lid van de Palestijnse beweging Hamas. Het vijfde slachtoffer is een Israëlische soldaat, de eerste die in de regio overlijdt sinds het militaire conflict in 2014. Israëlische lucht- en grondtroepen voerden vrijdagavond aanvallen uit nadat scherpschutters van Hamas Israëlische soldaten onder vuur namen. Er zijn ook zeker 120 gewonden gevallen.

In de nacht van vrijdag op zaterdag maakte Hamas bekend dat er is afgesproken de vijandigheden te staken. Het bestand kwam tot stand na bemiddeling door Egypte. Israël heeft nog geen officiële reactie gegeven, maar volgens een woordvoerder van het leger zijn er geen militaire activiteiten meer in de Gazastrook.

Op beelden waren grootschalige bombardementen op Gaza-stad te zien. Die maken volgens de Israëlische strijdkrachten onderdeel uit van een groot offensief. Met tanks en gevechtsvliegtuigen zijn volgens het leger acht Hamas-doelen onder vuur genomen.

Projectielen afgevuurd vanuit de Gazastrook

Het Israëlische leger meldt dat vrijdagavond ook drie projectielen vanuit de Gazastrook zijn afgevuurd. Twee daarvan zouden zijn onderschept. Wat er met het derde projectiel is gebeurd, zegt het leger niet. Volgens Israëlische radio is die terechtgekomen in een veld en zijn daarbij geen slachtoffers gevallen, meldt persbureau AFP. Het is niet duidelijk wat precies is afgevuurd.

Twitter avatar IsraelBreaking Israel Breaking Israeli airstrikes in Gaza moments ago. https://t.co/uhyqnAr2yu

De speciaal gezant van de Verenigde Naties Nickolay Mladenov riep op tot de-escalatie. “Degenen die de Palestijnen en Israëliërs willen bewegen tot een oorlog mogen daar niet in slagen”, schreef hij op Twitter.

Twitter avatar nmladenov Nickolay E. MLADENOV 🔴 Everyone in #Gaza needs to step back from the brink. Not next week. Not tomorrow. Right NOW! Those who want to provoke #Palestinians and #Israelis into another war must not succeed.

Protesten

Het is al vier maanden zeer onrustig in Israël en de Gazastrook. Sinds eind maart protesteerden grote groepen Palestijnen in de Gazastrook aan de grens met Israël, in de aanloop naar het 70-jarige bestaan van Israël. Ook protesteerden ze tegen de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem. Volgens Israël zat Hamas achter de protesten, die het Israëlische leger met harde hand werden neergeslagen. Bij de protesten zijn meer dan honderd Palestijnen doodgeschoten en duizenden gewond geraakt de afgelopen maanden.