Curaçao kan zich ‘absoluut niet vinden’ in uitspraken Blok

Donderdag eiste Suriname al excuses van de VVD-minister nadat hij het land een ‘failed state’ had genoemd.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken (VVD) arriveert voor het reces op het Binnenhof.
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken (VVD) arriveert voor het reces op het Binnenhof. Foto Bart Maat/ANP

De Curaçaose regering kan zich “absoluut niet vinden” in de recente uitspraken van minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) over multiculturele samenlevingen. Het kabinet van minister-president Eugene Rhuggenaath zegt donderdag in een verklaring de uitlatingen “ten zeerste te betreuren” omdat deze “de kern van de multiculturele Curaçaose samenleving bijzonder diep raken”.

Het kabinet van Curaçao benadrukt ook dat Blok als minister van Buitenlandse Zaken ook het Caribisch deel van het Koninkrijk vertegenwoordigt:

“Juist onze diversiteit maakt ons krachtig. Als Curaçao zijn wij trots op het feit dat wij een samenleving zijn bestaande uit mensen afkomstig uit alle delen van de wereld, die naast elkaar leven in vrede en harmonie, ondanks de verschillende etnische en religieuze achtergronden.”

Woensdag nam Blok afstand van de uitspraken die hij begin juli bij een besloten bijeenkomst had gedaan. Daar noemde hij Suriname onder meer een “failed state“, wat te wijten zou zijn aan “etnische opdeling”. Ook zei hij onder meer dat genen ervoor zorgen dat mensen waarschijnlijk “een overzichtelijke groep willen hebben om mee te jagen of om een dorpje te onderhouden”. Beelden van Bloks uitspraken lekten uit naar het tv-programma Zembla. De minister bood geen excuses aan, maar gaf wel toe dat hij met zijn opmerkingen “te ver was gegaan”. Hij had naar eigen zeggen “gericht [...] willen prikkelen”.

Lees ook: Wat zei Blok precies (en kloppen zijn uitspraken)?

‘Excuses of aftreden’

In binnen- en buitenland ontstond afgelopen week veel commotie over de uitspraken. Donderdag eiste de regering van Suriname op korte termijn excuses van Blok vanwege de “destabiliserende en denigrerende” opmerkingen. In Nederland zou een groep D66-leden ook excuses van Blok hebben geëist, zo schrijft het AD donderdag. Als de VVD-minister niet met “oprechte excuses” komt, zou hij in het uiterste geval moeten aftreden.

Oppositiepartij PvdA wil dat de Kamer terugkomt van het zomerreces om de kwestie te bespreken. Maar een spoeddebat lijkt onwaarschijnlijk, omdat er geen meerderheid voor is.