Nog eens acht jaar cel voor oud-president Zuid-Korea

Park Geun-hye krijgt nog eens acht jaar. Al eerder werd ze veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf vanwege onder andere corruptie en machtsmisbruik.

Een aanhanger van Park demonstreert woensdag voor het gerechtshof van Seoul.
Een aanhanger van Park demonstreert woensdag voor het gerechtshof van Seoul. Foto Jung Yeon-je/AFP

De voormalige president van Zuid-Korea Park Geun-hye is vrijdag tot een gevangenisstraf van acht jaar veroordeeld. Die straf komt boven op de 24 jaar cel die ze begin april kreeg opgelegd in een andere zaak. Park werd vrijdag schuldig bevonden aan verspilling van overheidsgelden en inmenging in de parlementaire verkiezingen in 2016, aldus persbureau Reuters.

De rechtbank in Seoul oordeelde dat dankzij de 66-jarige Park en een kompaan omgerekend zo’n 22 miljoen euro aan overheidsgeld van de Koreaanse nationale inlichtingendienst verdween. Ze zou het geld hebben gebruikt om dure medische behandelingen te betalen en haar woning in de hoofdstad te onderhouden. Ook ging een deel naar haar vertrouwelingen. Tevens bemoeide de oud-president zich met de selectie van kandidaten die zich verkiesbaar hadden gesteld voor de parlementaire verkiezingen.

Lees ook: Zuid-Korea wil schoon schip maken

Park moet omgerekend ongeveer 2,5 miljoen euro terugbetalen, zo schrijft persbureau Yonhap. Justitie had in deze nieuwe zaak vijftien jaar tegen haar geëist. Park heeft tot nu toe altijd schuld ontkend. Volgens haar zijn de rechtszaken onderdeel van een politiek spel. Ze was vrijdag niet in de rechtbank aanwezig toen het vonnis werd uitgesproken.

Corruptie bestuurscultuur

In april werd de voormalige president samen met vertrouwelinge Choi Soon-sil veroordeeld voor omkoping, machtsmisbruik en corruptie. Park gaf Choi invloed op staatszaken, terwijl zij geen positie binnen de regering had. Het duo zou samen voor zo’n 44 miljoen euro aan steekpenningen hebben aangenomen van Zuid-Koreaanse bedrijven, waaronder Samsung. Aan Parks veroordeling gingen destijds grote demonstraties vooraf. Duizenden Zuid-Koreanen eisten dat zij zou opstappen en er een einde zou komen aan de corrupte politieke bestuurscultuur.