Arabieren in Knesset: ‘nieuwe wet is racistisch’

Joodse staat

Arabische parlementsleden hebben woedend gereageerd op de instemming van een controversiële wet die Israël officieel bestempelt als het thuisland van het Joodse volk. Ze verscheurden in de Knesset na de stemming uitgeprinte versies van de wetgeving en moesten vervolgens de Kamer verlaten. Twee politici riepen naar Netanyahu dat hij „een apartheidswet, een racistische wet” had doorgevoerd.

Het Israëlische parlement stemde donderdag met 62 parlementsleden stemden voor en 55 tegen. Volgens critici benadeelt de wetgeving Arabieren en andere minderheden in Israël.

De wet stelt dat „Israël het historische thuisland is van het Joodse volk, zij hebben er het exclusieve recht op nationale zelfbeschikking”. Ook staat erin dat een „verenigd Jeruzalem” de hoofdstad is en dat alleen Hebreeuws de officiële taal is. Het Arabisch krijgt een speciale status waarmee het nog wel binnen Israëlische instituties gebruikt mag worden.

Het gaat om een ‘basiswet’. Hoewel dat niet zo vergaand is als een grondwet, heeft het een semi-constitutionele status. Waarschijnlijk wordt het aangevochten bij het Israëlische Hooggerechtshof.

„Dit is een bepalend moment in de annalen van het zionisme en de geschiedenis van de staat Israël”, reageerde premier Netanyahu tegenover de Knesset na de stemming.

Overigens gaat het om een afgezwakte versie van een eerder wetsvoorstel. Die zou het mogelijk hebben gemaakt gemeenschappen te stichten die alleen bedoeld zijn voor Joden. Nu is dit wat meer ambigu vastgelegd: ‘De staat ziet de ontwikkeling van Joodse vestigingen van nationaal belang, en zal dit aanmoedigen en promoten’. Ook stond in het voorstel dat rechtbanken Joodse rituele wetgeving moeten volgen wanneer er geen juridisch precedent bestaat.

In Israël wonen circa 1,8 miljoen Arabieren, zo’n 20 procent van de totale bevolking van 9 miljoen.