Overname

VDL neemt Siemens Hengelo over, personeel van autofabriek VDL NedCar legt werk neer

Het Brabantse familiebedrijf VDL Groep neemt Siemens Hengelo over, zo meldden lokale media vrijdagochtend. Bij de overname zouden alle 470 vaste arbeidsplaatsen behouden blijven. In de fabriek worden onder meer gasturbines gemaakt.

Vorig jaar maakte het Duitse Siemens bekend de fabriek in 2020 te willen sluiten. Vakbonden lobbyden voor een overname. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken zei tegen de Tweede Kamer: „Hier past een overheidsrol.”

VDL heeft de afgelopen jaren verschillende bedrijven overgenomen die in grote financiële problemen verkeerden, zoals ook de Limburgse auto-assemblagefabriek Nedcar (nu VDL Nedcar).

Werknemers van autofabriek VDL Nedcar in Born leggen sinds donderdagavond het werk voor 48 uur neer. De staking maakt deel uit van een groot aantal werkonderbrekingen in de metaalsector voor een betere cao.

Hoeveel medewerkers staken, weten de vakbonden nog niet. Maar ook als een klein deel van de 7.200 medewerkers staakt, heeft dat gevolgen voor de productie. Directeur Paul van Vuuren van VDL Nedcar waarschuwde dat de acties de relatie tussen VDL Nedcar en partner BMW op het spel zetten.

Bij meer metaalbedrijven wordt gestaakt. De cao Metalektro geldt voor circa 150.000 mensen. (ANP)