AC Milan mag toch meedoen aan Europees voetbal

De UEFA had de Italiaanse club eerder twee jaar uitgesloten van Europees voetbal wegens het schenden van financiële fairplayregels.

AC Milan wint op 18 maart van Chievo Verona.
AC Milan wint op 18 maart van Chievo Verona. Foto Antonio Calanni/AP

AC Milan mag de komende twee seizoenen toch meedoen aan Europees voetbal. De Italiaanse voetbalclub heeft de financiële fairplayregels overtreden, maar uitsluiting van Europees voetbal was een te zware strafmaatregel, oordeelde het internationaal sporttribunaal CAS vrijdagochtend.

De Europese voetbalbond UEFA sloot AC Milan eind vorige maand twee jaar uit van deelname aan Europees voetbal. De club gaf de afgelopen drie jaar meer geld uit dan het binnenkreeg en schond zo de fairplayregels, die oneerlijke concurrentie moeten tegengaan.

In 2017 stak de Chinese investeerder Li Yonghong echter 230 miljoen euro in de club, terwijl er slechts enkele tientallen miljoenen binnenkwamen. Samen met een groep Chinese investeerders kocht Yonghong de Milanese voetbalclub eerder dat jaar voor 740 miljoen euro van Silvio Berlusconi.

Gewijzigde omstandigheden

Het sporttribunaal is het met de UEFA eens dat AC Milan de fairplayregels schond, maar wijst op gewijzigde omstandigheden en een verbeterde financiële situatie nadat de club op 11 juli in handen kwam van het Amerikaanse investeringsfonds Elliott.

Het tribunaal verwijst de zaak terug naar de tuchtcommissie van de UEFA. Die mag op basis van de huidige financiële situatie nog ‘disciplinaire maatregelen’ opleggen. AC Milan eindigde afgelopen seizoen op de zesde plaats in serie A en plaatste zich zo voor de Europa League.

Elliott leende het Chinese consortium 300 miljoen euro om de club uit de financiële problemen te helpen. Toen de Chinezen hun betalingsverplichtingen niet nakwamen, nam Elliott het eigenaarschap over. Het investeringsfonds zei bij de overname 50 miljoen euro in de club te steken om de ergste financiële nood te lenigen.