Belgisch luchtverkeer weer hervat

De Belgische luchtverkeersleiding sloot donderdagmiddag het luchtruim voor anderhalf uur af na een technisch probleem.

De verkeerstoren op het vliegveld van Brussel.
De verkeerstoren op het vliegveld van Brussel. Foto Stephanie Lecocq

De Belgische luchtverkeersleiding heeft het luchtruim boven het land weer opengesteld. Dat maakte luchtverkeersleider Belgocontrol bekend. Het luchtverkeer heeft zo’n anderhalf uur stilgelegen, nadat Belgocontrol het luchtruim donderdagmiddag afsloot vanwege een technisch probleem.

Twitter avatar Belgocontrol_NL Belgocontrol NL Probleem opladen vluchtgegevens opgelost. Luchtruim opnieuw volledig opengesteld.

“We zijn nu weer aan het opstarten en verwachten dat de impact over twee à drie uur van de baan is”, zegt Belgocontrol-woordvoerder Dominique Dehaene tegen De Standaard. “De vliegtuigen stijgen nu op met gemiddeld vier minuten ertussen, gaandeweg zal dat weer versnellen”.

‘Erg uitzonderlijk’

Het luchtruim werd kort na vier uur ‘s middags afgesloten vanwege “een probleem met de data van de vluchtgegevens”, aldus Dehaene. Hij sprak van een “erg uitzonderlijke” situatie.

Er mocht geen enkel vliegtuig meer laag boven België vliegen. Op hogere hoogte kon dat nog wel; voor die vluchten is de Europese luchtverkeersleider Eurocontrol verantwoordelijk. Er zou geen gevaar zijn geweest voor de veiligheid van de vliegtuigen die zich op het moment van sluiten boven België bevonden. Deze werden omgeleid naar luchthavens in buurlanden.

Twitter avatar Belgocontrol_NL Belgocontrol NL Belgocontrol voert een clear the sky uit. Er is een probleem met het opladen van de vluchtdata. We werken aan een oplossing van het probleem.