Verenigde Staten trekken jaarlijkse verklaring aan Rusland over MH17 terug

Amerika-Rusland

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft deze week een kritische verklaring aan het adres van Rusland over het neerhalen van de MH17 op het laatste moment teruggetrokken.

Dit schrijft de Amerikaanse, goed in de buitenlandse politiek ingevoerde website Foreign Policy. In de verklaring die alleen heel kort op de website van de Amerikaanse ambassade in Moskou heeft gestaan wordt Rusland opgeroepen te stoppen met de kille desinformatie en volledig mee te werken aan het onderzoek. Volgens Foreign Policy was minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo het niet eens met het harde taalgebruik in de tekst.

Tot nu toe heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken elk jaar ter gelegenheid van de herdenking van de aanslag een verklaring uitgegeven. Deze stond afgelopen maandag klaar om aan de vooravond van de herdenking te worden verstuurd. Dat was op dezelfde dag dat de Amerikaanse president Trump en de Russische president Poetin elkaar in Helsinki ontmoetten.

Afgelopen zondag verscheen er wel een verklaring van de in de G7 samenwerkende geïndustrialiseerde landen waar ook de Verenigde Staten deel van uitmaken. Ook hierin stond kritiek op de Russische houding. De website van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken publiceerde deze pas op woensdag na vragen van Foreign Policy.

De gang van zaken zoals door Foreign Policy beschreven suggereert dat minister Pompeo het gesprek tussen Trump en Poetin niet wilde belasten met de MH17-kwestie. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zegt dat Nederland zich nog altijd volledig gesteund voelt door de Amerikanen.