Trump schoffeert Montenegro en zaait weer twijfel over steun aan de NAVO

Na een onstuimig optreden op de NAVO-top vorige week in Brussel, en een fel omstreden persconferentie aan de zijde van de Russische president Vladimir Poetin, haalde president Donald Trump woensdag uit naar Montenegro en stelde – opnieuw – de solidariteit binnen het NAVO-bondgenootschap ter discussie.

Trump wekte de suggestie dat hij er niet op staat te wachten Montenegro te verdedigen in het geval van een aanval. Hij noemde de Montenegrijnen „erg agressieve mensen” die de NAVO weleens in oorlog met Rusland zouden kunnen brengen.

De president maakte de opmerkingen in een vraaggesprek met Tucker Carlson van Fox News. Carlson bracht Montenegro als voorbeeld ter sprake. Carlson: „Lidmaatschap van de NAVO verplicht leden elkaar te verdedigen in geval van een aanval. Laten we zeggen dat Montenegro, dat vorig jaar lid werd, wordt aangevallen. Waarom zou mijn zoon naar Montenegro gaan om het te verdedigen?” Trump: „Ik begrijp wat je bedoelt. Ik heb dezelfde vraag opgeworpen. Montenegro is een piepklein land met sterke mensen... Het is een agressief volk. Ze zouden agressief kunnen worden, en gefeliciteerd, je zit in WOIII.”

Met de opmerkingen trok Trump wederom de bestaansreden van de NAVO in twijfel. Eerder noemde hij het bondgenootschap al „achterhaald” en vorig jaar draalde hij erg lang voor hij steun uitsprak voor artikel 5 van het NAVO-verdrag waarin geregeld is dat een aanval op een lid een aanval op iedereen is.

Amerikaanse media meldden dat het Pentagon na de NAVO-top bondgenoten heeft gebeld om ze gerust te stellen. (NRC)