Thuiskok

Gegrilde sla

Zoals ik maandag al schreef is Estée Strooker een fanatiek discipel van de stroming van koken met weinig vlees en veel groenten. Het is dan ook gepast om twee vegetarische gerechten te bespreken deze week.

Snijd de bruine onderkant van de krop sla en snijd hem doormidden. Spoel het zand eruit. Schud het overtollige water er af en laat goed uitlekken. Verwarm ondertussen een droge koekenpan. Leg de lente-ui in de hete pan, strooi er wat zout op en rooster tot deze zacht wordt en begint te kleuren. Leg daarna de sla er met de opengesneden kant naar beneden naast. Rooster ook de sla tot deze een donkerbruin korstje krijgt. Breng een pan met water aan de kook en kook de eitjes 5 minuten en 45 seconden. Spoel ze daarna af met koud water. Snijd de eitjes in partjes. Doe een rauw ei, de mosterd, wittewijnazijn, gembersiroop, een kleingesneden half uitje en wat peper en zout in een maatbeker. Mix het met de staafmixer. Voeg in een dun straaltje de zonnebloemolie toe en trek de staafmixer langzaam omhoog. Er ontstaat een lobbige slasaus. Bak de kaantjes of gewone spekreepjes krokant uit. Serveer de sla met de gegrilde kant naar boven. Geef de sla een jasje van de slasaus. Verdeel daar de gegrilde lente-ui overheen samen met partjes ei en de uitgebakken kaantjes. Garneer met wat verse peper.