Thais jeugdteam

Uit het ziekenhuis, voor de camera’s

Foto Lillian Suwanrumpha/AFP

Het Thaise jeugdvoetbalteam verscheen woensdag voor het eerst na hun redding uit de grot voor de media. Eerder op de dag werden ze ontslagen uit het ziekenhuis. Omdat de autoriteiten zich zorgen maken over de plotse roem en massale aandacht, werd het media-optreden zorgvuldig geregisseerd. Zo moesten vragen van journalisten vooraf worden beoordeeld door een psycholoog.

Eerst vertelde een arts dat het goed ging met de twaalf jongens en hun coach. Ze kwamen elk zo’n drie kilo aan in het ziekenhuis, nadat ze na ruim twee weken in de grot vier kilo waren afgevallen. Daarna vertelden enkele jongens en de coach over hun ervaringen. Ze waren zich naar buiten aan het graven toen duikers hen vonden. Alle jongens verontschuldigden zich aan hun familie.

Duikers haalden de groep ruim een week eerder uit een grottenstelsel. De reddingsoperatie kreeg tot ver buiten Thailand veel aandacht. Eén duiker kwam bij de reddingsactie om het leven. (ANP)