Terrorisme

Vrouw (22) aangehouden na terugkeer uit IS-gebied

Een 22-jarige Nederlandse vrouw die vermoedelijk terugkeerde vanuit strijdgebied van Islamitische Staat is dinsdagavond aangehouden op Schiphol. Dat meldt het OM. De vrouw, Melis A., wordt verdacht van deelneming aan een terroristische organisatie en het voorbereiden van terroristische misdrijven. Ze wordt vrijdag voorgeleid in Rotterdam. De vrouw uit Rotterdam zat samen met haar baby van enkele maanden oud op een vlucht vanuit Erbil, een stad in het noorden van Irak. Volgens haar familie was A. sterk geradicaliseerd en vertrok ze in 2016 naar Syrië. Haar vader deed destijds aangifte van vermissing. Het OM schrijft dat de vrouw „mogelijk islamitisch getrouwd” was met een jihadistische strijder. Volgens de AIVD keerden dit jaar circa vijftig mensen terug uit Syrië en Irak. Iedere terugkeerder wordt bij aankomst in Nederland aangehouden voor verhoor en vervolgd op basis van strafrechtelijk onderzoek. (NRC)