Gesloten liveblog

Teruglezen spannende etappe tijdens beklimming Alpe d’Huez

Het Tourpeloton is in de twaalfde etappe onderweg naar de Alpe d'Huez. De derde bergrit deze Tour, met drie cols van de buitencategorie. De eindstreep ligt bovenop de Hollandse berg, de Alpe d'Huez.

Dit is het algemeen klassement na rit 12

Geraint Thomas (Sky) krijgt opnieuw het geel omgehangen en staat 1.39 minuten voor op zijn ploegmaat Chris Froome. Tom Dumoulin (Sunweb) volgt op 1.50 minuten. Vincenzo Nibali (Bahrein-Merida) en Lotto-Jumbo-renner Primož Roglič maken de top 5 compleet.

Twitter avatar LottoJumbo_road LottoNLJumbo Cycling 🇫🇷 #TDF2018⁠ ⁠⁠ ⁠⁠ ⁠
The new overall classification after stage 12 of @LeTour. We still have two riders in the top ten after a heroic effort, stage from @s_kruijswijk. https://t.co/unaxwBFh1B

Met de update van het klassement sluiten we dit liveblog.

Ploeteren om op tijd binnen te komen

Geraint Thomas is inmiddels gehuldigd, maar net als in de vorige twee bergritten wordt het voor sommige renners spannend of zij op tijd binnenkomen. De uiterste eindtijd is inmiddels bepaald: 41 minuten en 26 seconden na winnaar Thomas moeten de renners binnen zijn.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France Time limit : 41'26 ⏱️
Délais : 41'26 ⏱️
Lots of riders remaining. Beaucoup de coureurs encore en course.
#TDF2018 https://t.co/GkGccgxvLu

Top tien algemeen klassement

De top tien van de twaalfde etappe ziet er als volgt uit. Twee Nederlanders.

Twitter avatar LottoJumbo_road LottoNLJumbo Cycling 🇫🇷 #TDF2018⁠ ⁠⁠ ⁠⁠ ⁠
Official confirmation of the result. @rogla 6th, @s_kruijswijk 10th. In the overall ranking @rogla is 5th, @s_kruijswijk 8th. But still a long way to go, we keep fighting 👊. https://t.co/igc9dE8yJQ

Reacties Kruijswijk en Dumoulin

Steven Kruijswijk: "Ik heb alles gegeven, maar ik was gewoon op. De aanmoedigingen op de Alpe d'Huez hielpen, maar ik kon niet meer. Het was mooi en pijnlijk tegelijk. Het was een gewaagde actie, om mee te gaan met de kopgroep. Op de Col de la Croix de Fer wist ik dat ik door moest rijden, anders zouden we met de groep worden bijgehaald. Helaas lag de finish net te ver weg."

Tom Dumoulin: "Thomas is sterk, dat liet hij gister ook al zien. Ik moet hopen dat ik in de aankomende dagen sterk blijf en dat hij wat minder wordt. Het is nog lang naar Parijs en we hebben in de Giro d'Italia gezien dat er nog een hoop kan gebeuren in de derde week."

Dappere Kruijswijk, winst Thomas

Steven Kruijswijk reed op zeventig kilometer van de eindstreep weg bij de kopgroep. Een verrassende actie, want de Nederlander stond voorafgaand aan de etappe naar Alpe d'Huez zesde in het algemeen klassement. Team Sky liet de kopgroep toch rijden en Kruijswijk pakte op de tweede col van de buitencategorie de Col de la Croix de Fer zes minuten voorsprong. Hij kwam op die col als eerste boven en moest vervolgens 40 kilometer alleen overbruggen naar de laatste klim, de Alpe d'Huez.

Sky en het peloton, of wat daar nog van over was, voerden het tempo op en reden op het vlakke gedeelte twee minuten van de voorsprong van Kruijswijk af. Die zag zijn voorsprong op de Hollandse berg verder slinken en werd op minder dan 4 kilometer van de finish toch gepakt.

Dylan Groenwegen was toen al een tijd uit de Tour verdwenen. De winnaar van twee sprintetappes deze Tour hield het op de tweede beklimming van de dag voor gezien.

Uiteindelijk ontstond in de laatste kilometers voor de top een laatste kopgroep van vijf renners met Geraint Thomas, Chris Froome, Romain Bardet, Mikel Landa en Tom Dumoulin. Meerdere plaagstootjes om weg te rijden bij dat groepje van Dumoulin en Bardet hadden geen succes. Op ruim 100 meter voor de finish zette geletruidrager Thomas aan en pakte zo zijn tweede etappezege op rij. Dumoulin eindigde net als woensdag op de tweede plek.

Kruijswijk is binnen

Hij reed 70 kilometer in zijn eentje vooruit, maar kon het in de laatste kilometers niet meer bijhouden. Steven Kruijswijk is een minuut na Geraint Thomas binnen.

Geraint Thomas wint

Geraint Thomas wint de etappe op Alpe d'Huez. Tom Dumoulin wordt net als in de etappe van woensdag tweede achter de Brit. Romain Bardet wordt derde, Chris Froome vierde.

Sprinten

Sprinten op de Alpe d'Huez. Vijf man voor de overwinning.

Laatste kilometer

De vlag is gezien, vijf man aan de finish, want Landa hangt weer in het wiel. Het is aan de Sky-mannen.

Landa versnelt. En krijgt Thomas mee.

Dumoulin trekt door

Dumoulin leidt het groepje van vier. Het komt aan op de laatste kilometer. Wie heeft er nog wat over? Geraint Thomas won woensdag ook in de laatste meters..

2 km

Dumoulin aan de kop van de koers. Geraint Thomas in zijn wiel en ook Froome en Bardet komen weer dichterbij. Wie gaat wint op de Hollandse berg?

Froome rijdt dicht

Wie plaatst de juiste versnelling? Bardet probeert het, maar komt niet weg bij de groep. Dumoulin doet het wel, toont zijn macht, maar heeft Thomas in het wiel. Alleen Froome en Bardet moeten lossen.

Landa meldt zich

Ook Landa komt bij de voorste groep. Bardet probeert het nog eens. Froome moet het gat dicht rijden.

Wie kan er nog?

Bardet gaat weer en laat dan weer lopen. Het zijn vier mensen aan de leiding: Dumoulin, Froome, Thomas en Bardet. Frankrijk, Groot-Brittanië en Nederland.

Dumoulin in de tegenaanval

Tom Dumoulin is naar Froome gereden. 4 man aan de leiding nu, met nog 3 kilometer te gaan.

Froome aan de leiding

Froome is Kruijswijk voorbij.

Froome rijdt weg bij Dumoulin en Bardet

Chris Froome kan Kruijswijk bijna zien. Dumoulin, Thomas en Bardet moeten lossen. Gaat Kruijswijk na 29 jaar zonder Nederlandse zege winnen op de Hollandse berg?

Valpartij Nibali

Valpartij Nibali, Thomas moet lossen bij Froome. Froome in de aanval.

Nog 4 km

Volop aanmoedigingen voor Kruijswijk, die nog vier kilometer moet afleggen naar de top. Bardet heeft een halve minuut achterstand, Thomas en consorten nog 40 seconden.

Onder de minuut

Minder dan een minuut voorsprong op Bardet. Bernal laat het nu lopen. Wat kunnen Froome en Thomas?

Bardet rijdt snel naar Kruijswijk

De voorsprong van Kruijswijk neemt rap af. Bardet ziet er goed uit en rijdt nog 250 meter achter Kruijswijk. Bernal leidt nog steeds het peloton. Nog 5 kilometer.

Nog 7 man peloton

Het peloton bestaat nu nog uit zeven man: Landa, Bernal, Dumoulin, Roglic, Froome, Thomas en Nibali. Bardet rijdt tussen het peloton en Kruijswijk in. Anderhalve minuut voorsprong nog over voor de Nederlander.

Quintana moet lossen

Quintana haalt het niet. Hij moet het wiel van Dumoulin laten gaan. De Colombiaan moet in zijn eigen tempo naar boven. De voorsprong van Kruijswijk slinkt naar onder de 2 minuten. Bardet rijdt een aardig tempo. 6 kilometer nog.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France 🏁 - 7 km
Bardet attacks and goes solo! ⚡
Bardet attaque et s'en va seul ! ⚡
#TDF2018 https://t.co/DoMr3n71oh

Bardet vertrekt

Bardet vertrekt uit het peloton. De Franse hoop rijdt weg bij Team Sky en de andere klassementsrenners. Bernal moet opnieuw het gat dichten.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France 🏁 - 7 km
Bardet attacks and goes solo! ⚡
Bardet attaque et s'en va seul ! ⚡
#TDF2018 https://t.co/DoMr3n71oh

Kruijswijk wel?

Tien man nog over in het peloton achter Kruijswijk. Een Nederlander, Tom Dumoulin. Die was woensdag in de aanval en redde het net niet. Vandaag is het de beurt aan Kruijswijk. Red hij het wel?

Virtueel geen geel meer

De voorsprong op Geraint Thomas is Kruijswijk nu kwijt, geen virtueel geel meer dus. Maar hij rijdt nog altijd een dikke twee minuten (ruim 700 meter) voor op het peloton.

Onder de drie minuten

Voorsprong van Kruijswijk slinkt tot onder de drie minuten. Nibali wordt weer bijgehaald door de 21-jarige Bernal. Kruijswijk moet nog 8,5 kilometer afleggen.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France 🏁 - 10 km
The gap is shrinking. @s_kruijswijk will have to be very strong to resist. ✊
L'écart s'écroule. Kruijswijk va devoir être très fort pour parvenir à résister ! ✊
#TDF2018 https://t.co/eF39fzc9yF

Nibali vertrekt

Nibali demarreert uit het peloton. De Italiaan staat op 2.14 van Thomas in het algemeen klassement. Daniel Martin moet lossen.

De laatste tien

10 km - De laatste 10 van 175,5 kilometer koers. Hij rijdt al ruim 70 kilometer solo vooruit. Zijn voorsprong op het uitgedunde pelotonnetje bedraagt nog ruim 3 minuten. Houdt hij dit vol?

Dumoulin houdt stand

De een na de andere renner moet lossen in het peloton. Alejandro Valverde houdt het net als woensdag niet vol tot het einde. Ploeggenoot van Kruijswijk bij Lotto Primoz Roglic houdt wel stand, net als Dumoulin, die het wiel van Nibali en Bardet zoekt. De jonge Colombiaan Bernal zet aan en rijdt een halve minuut van de voorsprong van Kruijswijk af.

Gesink moet lossen

De aanvallers zakken gelijk door het peloton. Gesink, Barguil en Majka reden lang voorop, maar moeten direct bij de voet van de Alpe d'Huez lossen. De voorsprong van Kruijswijk zakt nu onder de 4 minuten. Kwiatkowski (Sky) leidt het peloton.

Twitter avatar LottoJumbo_road LottoNLJumbo Cycling 🇫🇷 #TDF2018⁠ ⁠⁠ ⁠⁠ ⁠
@s_kruijswijk still has 3:50 with 12 km to go. https://t.co/WJoI3fIwxo

Peloton begint aan Alpe d'Huez

Ruim een kilometer voorsprong heeft Kruijswijk op het peloton, dat nu ook aan de klim is begonnen. Het peloton, met nog altijd Team Sky voorop, telt nog zo'n 30 renners en heeft een achterstand van 4 minuten.

De laatste col voor Kruijswijk

En nu begint Kruijswijk aan de laatste beklimming. Al 60 kilometer rijdt de Nederlander alleen voorop. Zijn voorsprong was maximaal 6 minuten en 20 seconden, aan de voet heeft hij nog iets meer dan 4 minuten over.

De snelste beklimming van de Hollandse berg staat op naam van de Italiaan Marco Pantani. Het Olifantje deed er in 1997 37 minuten en 35 seconden over om boven te komen. Met gemiddeld 22 kilometer per uur snelde de Italiaan door de 21 – genummerde – haarspeldbochten.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France 🏁 - 19 km
You have all been waiting for it for so long. Here it is. The mythical climb to l'@alpedhuez ! 🎉
Vous l'attendiez depuis si longtemps, là voilà enfin. La mythique ascension vers l'Alpe d'Huez ! 🎉
#TDF2018 https://t.co/sVIXY0MFrz

De Hollandse berg

Nog 7 kilometer, dan begint Steven Kruijswijk aan de laatste beklimming van de dag: de Alpe d'Huez. 21 haarspeldbochten lang, met de zevende als Nederlandse bocht. Daar kan Kruijswijk rekenen op steun van honderden Nederlanders.

14 kilometer klimmen, met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,1 procent.

Twitter avatar Peter_SagFan Peter SagFan Next stop.... uphill finish on #AlpedHuez #TdF2018
🏔️ Alpe d’Huez
📏 Length 13,8 km
📈 Average gradient: 8,1 %
⬆️ Maximum gradient: 14 %
↪️ 21 hairpin bends
🔝 Difference of height: 1135 m
🇳🇱 Dutch Mountain https://t.co/zlgYq0SImf

Resten kopgroep ingerekend

De laatste resten van de kopgroep worden opgepikt door het peloton. Robert Gesink reed lang voorin, moest zijn kopman Kruijswijk laten gaan op de Croix de Fer en wordt nu, op zo'n 20 kilometer van de laatste klim ingerekend. Ook Bauke Mollema, Laurens ten Dam en Marco Minnaard maakten (even) deel uit van de kopgroep, maar ook zij konden niet mee in het tempo van Kruijswijk.

Team Sky voert nog altijd met 5 renners het peloton aan, maar meer dan een halve minuut hebben ze nog niet van de voorsprong van Kruijswijk afgehaald. Nog 15 kilometer naar de voet van de Alpe d'Huez.

Vlak gedeelte

36 km - Kruijswijk begint nu aan misschien wel het lastigste gedeelte van zijn solo. De klim naar Alpe d'Huez begint op 14 kilometer van het einde, dat betekent dat de renner van Lotto-Jumbo een tijdrit van 20 kilometer moet rijden op het vlakke. Met de Sky-trein achter hem, wordt het lastig om zijn voorsprong zo groot te houden als nu het geval is, tot aan de voet van de Alpe d'Huez.

Al 30 kilometer solo

Steven Kruijswijk is al 30 kilometer bezig aan zijn solo in de twaalfde etappe. Op de flanken van de Col de la Croix de Fer reed hij weg bij zijn medevluchters. Die konden zijn tempo niet bijbenen, zijn voorsprong groeide snel. Nu is hij op weg naar de Alpe d'Huez, de slotklim van de dag. In 1989 won Gert-Jan Theunisse als laatste Nederlander op 'de Hollandse berg'.

Foto Jeff Pachoud / AFP

Peloton ook boven

Ook het uitgedunde peloton, met onder anderen geletruidrager Thomas, Froome, Dumoulin en Quintana komt boven op de Col de la Croix de Fer. 6 minuten en 11 seconden is de achterstand van de gele trui op Kruijswijk.

Team Sky zal iets moeten bedenken in de afdaling naar de voet van de Alpe d'Huez om Kruijswijk nog te achterhalen, die virtueel ruim 3 minuten voorsprong heeft op Thomas nu.

Kruijswijk als eerste boven op Croix de Fer

Na 30 kilometer klimmen komt Steven Kruijswijk als eerste boven op de Col de la Croix de Fer. Twintig punten voor de bergtrui, veertig kilometer tot aan de volgende, laatste col van de dag: de Alpe d'Huez.

Het peloton is inmiddels uitgedund tot zo'n 20 man. Tussen Kruijswijk en het peloton hangen plukjes renners, op minimaal 3 minuten van de leider in de wedstrijd, die in zijn eentje begint aan de afdaling van de Croix de Fer.

Twitter avatar LottoJumbo_road LottoNLJumbo Cycling 🇫🇷 #TDF2018⁠ ⁠⁠ ⁠⁠ ⁠
@s_kruijswijk has crossed the top of the Col de la Madeleine as first. 54 km to go. He has still 6 minutes on the peloton. Only Alpe d'Huez left in about 40 km time.

Poels en Mollema lossen uit het peloton

Een herhaling van het beeld op de Col de la Madeleine. Wout Poels, die lang het peloton aanvoerde voor zijn kopmannen Thomas en Froome, moet nu echt laten lopen. In de groepjes achter het peloton komt hij Bauke Mollema tegen, die even betere benen leek te hebben dan woensdag, maar het tempo opnieuw niet kan bijhouden. Ook Adam Yates moet lossen.

De voorsprong van Kruijswijk stabiliseert rond de zes minuten, als gevolg van de versnelling van Sky en AG2R (voor Bardet) in het peloton. Maar de virtuele voorsprong van Kruijswijk in het algemeen klassement blijft groot.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France 🏁 - 58 km
Virtual GC // General virtuel :
1️⃣ @s_kruijswijk
2️⃣ @GeraintThomas86
3️⃣ @alejanvalverde
4️⃣ @IlnurZakarin
5️⃣ @chrisfroome
#TDF2018 https://t.co/M4EvMnPeGj

Kruijswijk vergroot voorsprong

Kruijswijk rijdt ondertussen rustig alleen door. De voorsprong op het peloton - dat wordt aangevoerd door Wout Poels - en geletruidrager Geraint Thomas is inmiddels opgelopen naar bijna zes minuten. Dat betekent dat Kruijswijk nu virtueel drie minuten voorsprong heeft op Thomas in het algemeen klassement. Hoe lang kan hij dit tempo volhouden?

Op zijn achtervolgers loopt Kruijswijk ook makkelijk uit. Ploegmaat Gesink houdt het tempo niet bij en rijdt in het tweede groepje achtervolgers op bijna drie minuten.

De bergritten eisen hun slachtoffers, want na de sprinters Cavendish en Kittel van gister, stappen in de rit van vandaag achtereenvolgens Groenewegen, Greipel en Gaviria af. De strijd om de groene trui lijkt nu al beslist in het voordeel van Peter Sagan.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France Le Tour loses another sprinter. After Kittel, Cavendish and Groenewegen, now André Greipel gives up. 🔚
Le Tour perd un nouveau sprinteur. Après Kittel, Cavendish et Groenewegen, André Greipel jette l'éponge. 🔚
#TDF2018 https://t.co/bx9Vkce2hV

Op weg naar Alpe d'Huez

De Col de la Croix de Fer is de tweede Alpenreus van de dag. Het peloton is onderweg naar de Alpe d' Huez, de Hollandse berg. De laatste keer dat een Nederlander won op de berg was in 1989. Gert-Jan Theunisse kwam toen als eerste boven.

Alpe d' Huez was al 29 keer eerder finishplaats in de Tour. Een keer een tussencol. Voor het eerst in 1952, Fausto Coppi won er. Voor het laatst in 2015, met de Fransman Thibaut Pinot als winnaar. En ook in de edities van 2013 (Christophe Riblon) en 2011 (Pierre Rolland) won een Fransman de etappe naar Alpe d’Huez.

Maar het blijft de Hollandse berg, want van die 29 etappes werden er acht gewonnen door een Nederlander. Naast Theunisse waren dat Steven Rooks, Peter Winnen (2), Joop Zoetemelk (2) en Hennie Kuiper (2).

Kruijswijk alleen vooruit

Steven Kruijswijk toont zijn macht. Hij rijdt op 18 kilometer van de top van de Col de la Croix de Fer weg bij de andere renners in de kopgroep, onder wie ploegmaat Robert Gesink. Dat zou betekenen dat hij nog meer dan 70 kilometer in zijn eentje moet gaan afleggen. Hij heeft nu virtueel bijna drie minuten voorsprong in het algemeen klassement.

De Sky-trein houdt zich nog steeds rustig, met Wout Poels voorop.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France 🏁 - 72 km
@s_kruijswijk goes solo with 72 km to go! 😱
Steven Kruijswijk est parti, tout seul ! 😱
#TDF2018 https://t.co/cFOMSKz3A4

Groenewegen stapt af

Dylan Groenewegen verlaat de Tour. In de twee vorige bergritten kwam hij net op tijd binnen. Maar nu stapt de renner, die al twee sprintetappes wist te winnen, toch af. Groenewegen viel hard in de kasseienrit naar Roubaix van zondag, leek te zijn hersteld van een gekneusde knie, maar in de etappe naar Alpe d'Huez van vandaag kan hij niet meer verder.

Dat betekent ook dat hij zijn sprintwinst in de laatste etappe van de Tour van 2017 niet kan verdedigen. Toen won de sprinter van Lotto-Jumbo op de Champs-Elysèes en pakte hij zijn belangrijkste zege tot dan toe.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France The Alps take their toll : after two stage wins in the first week, @GroenewegenD quits. 🔚
Les Alpes font des victimes : après deux victoires d'étapes sur la première semaine, Dylan Groenewegen vient d'abandonner. 🔚
#TDF2018 https://t.co/jvHstaVEB8

Kruijswijk zelf voorop

De kopgroep is weer bijeen, wordt aangevoerd door Steven Kruijswijk zelf. Misschien wel de renner met het meeste belang in deze rit. Met de voorsprong van nu rijdt hij virtueel in het geel, want de Sky-trein met geletruidrager Geraint Thomas volgt op 4 minuten en 30 seconden. Het is de vraag wanneer Team Sky het tempo op gaat voeren, maar Kruijswijk grijpt zijn kans in deze etappe.

Tijd voor de tweede Alpenreus

De Fransman Pierre Rolland begint als eerste renner aan de Col de la Croix de Fer. Het is de tweede beklimming van de buitencategorie in deze etappe.

De kopgroep heeft weliswaar vier minuten voorsprong op het peloton, maar van een goede samenwerking is geen sprake. Steven Kruijswijk probeert de kopgroep bij elkaar te houden en rijdt zelf op kop om Rolland terug te halen. In de kopgroep van pakweg 25 renners zitten verder de Nederlanders Gesink, Ten Dam en Minnaard. Ook de Spanjaard Alejandro Valverde, woensdag volop in de aanval, zit voorin.

Nog even het verloop van de etappe:

Rolland springt weg uit kopgroep

Op de tweede klim van de dag, een col van de tweede categorie, springt Pierre Rolland weg bij zijn medevluchters. De voorsprong van het peloton gaat richting de vier minuten. Dat is gunstig voor Kruijswijk die nu - virtueel - bijna een minuut voorsprong heeft op Geraint Thomas in het algemeen klassement.

De laatste Nederlander die daadwerkelijk in de gele trui reed was Erik Breukink, in 1989. Al 29 jaar wacht hij op een opvolger. Breukink won de proloog en droeg de trui 1 etappe.

Foto Stephane Mahe / Reuters

Foto Stephane Mahe / Reuters

Snelheid op de Madeleine

Met bijna 20 kilometer per uur reed Alaphilippe, die als eerste bovenkwam, de Madeleine op. Een kilometer per uur sneller dan het peloton dat aangevoerd wordt door Sky. En, niet verrassend, ruim sneller dan de 'bus' met de sprinters, onder wie Dylan Groenewegen. Die moeten vooral zorgen om niet te laat binnen te komen.

Twitter avatar letourdata letourdata Average speeds in Col de la Madeleine (25.3km, 6.2%)
Alaphilippe (QST) 19.6km/h
Peloton 18.6km/h
Groenewegen/Greipel group 17.1km/h
#TDF2018 #TDFdata https://t.co/SoGWuLiWTK

Nog 100 kilometer

100 km - Na 75 kilometer koers heeft de kopgroep een voorsprong van ruim 3 minuten op het peloton. De kopgroep wordt aangevoerd door de Fransman Alaphilippe en de Oostenrijker Mühlberger, die in de afdaling zijn weggereden bij hun collega-aanvallers. Steven Kruijswijk rijdt nog steeds virtueel in de gele trui. In de kopgroep nog drie Nederlanders met Robert Gesink, Laurens ten Dam en Marco Minnaard.

De Fransman Tony Gallopin, winnaar van een Touretappe in 2014, gaf onderweg op.

Kruijswijk virtueel in het geel

Steven Kruijswijk is mee in de kopgroep. De voorsprong van die groep op het peloton is in de afdaling van de Col de la Madeleine opgelopen tot meer dan drie minuten. Daardoor heeft Steven Kruijswijk virtueel de gele trui in handen, want zijn achterstand op Geraint Thomas in het algemeen klassement is 2 minuten en 40 seconden. Het is de vraag hoelang Team Sky de Nederlander vooruit laat.

De etappe in beeld

Foto Stephane Mahe / Reuters
Foto Stephane Mahe / Reuters
Foto Stephane Mahe / Reuters
Foto Stephane Mahe / Reuters

Alaphilippe pakt punten op de Madeleine

De Fransman Julian Alaphilippe komt als eerste boven op de Col de la Madeleine. De drager van de bolletjestrui pakt 20 punten en vergroot zo zijn voorsprong in het klassement op de nummer twee de Belg Serge Pauwels en de nummer drie de Fransman Warren Barguil, die de trui vorig jaar wist te winnen.

In de kopgroep ook de drager van de witte trui, het jongerenklassement, Pierre Latour en de meest aanvallende renner in de rit van woensdag, Alejandro Valverde.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France 👶 x ⚪🔴 x 💪
#TDF2018 https://t.co/p86CgsCy6f

Kruijswijk mee, voorsprong stabiel

Met nog 2,5 kilometer op de eerste col van de buitencategorie, de Col de la Madeleine, is de voorsprong van de kopgroep gestabiliseerd op een kleine twee minuten. De Sky-trein van geletruidrager Geraint Thomas en Chris Froome voert het peloton als vanouds aan.

In de kopgroep rijdt Steven Kruijswijk mee. De renner van Lotto-Jumbo staat na de etappe van woensdag zesde in het klassement, op 2 minuten en 40 seconden van Thomas.

Kopgroep met vier Nederlanders

Met nog acht kilometer te klimmen heeft de kopgroep van pakweg 25 renners een voorsprong van twee minuten op het peloton. In de kopgroep natuurlijk de Franse drager van de bolletjestrui Julian Alaphilippe, maar ook vier Nederlanders. Robert Gesink, Steven Kruijswijk, en Laurens ten Dam rijden voorop. Marco Minnaard hangt tussen het peloton en de kopgroep in.

Wout Poels, die onderaan de klim moest lossen, heeft zich weer bij de Sky-trein vooraan het peloton gevoegd.

Geraint Thomas in de gele trui

De Brit Geraint Thomas won dinsdag de elfde etappe. De Sky-renner, normaal helper van Chris Froome, start door die etappewinst vandaag in het geel.

De Brit Geraint Thomas rijdt in het geel. Hij won dinsdag de elfde etappe. Foto Philippe Lopez / AFP

Mollema mee in ontsnapping

Bauke Mollema is mee in de kopgroep. Gisteren moest hij de andere klassementsrenners al gauw laten gaan en kwam uiteindelijk op ruim 11 minuten achterstand van etappewinnaar Geraint Thomas binnen. De benen voelden niet zoals hij hoopte, maar vandaag lijken ze beter.

Twitter avatar BaukeMollema Bauke Mollema That kind of day... Really disappointed GC is over. The body just can't perform like this. Hoping my back will be better soon to go for it in the last week. #TdF2018 #TourDeTFS https://t.co/r3GpvFmCxz

Problemen bij Wout Poels

Wout Poels, de belangrijkste helper van Chris Froome en Geraint Thomas bij Team Sky, moet in de eerste kilometers al lossen. Geen goed teken voor de Nederlander, die doorgaans tot in het laatste gedeelte van de etappe zijn kopman(nen) bij staat.

Een eerste kopgroep lijkt een gaatje te hebben geslagen. Pakweg dertig man, met daarin onder meer Robert Gesink en Laurens ten Dam, pakken 20 seconden op het peloton, waar Sky een uitgedunde trein op kop heeft gezet.

Ook Trek-kopman Bauke Mollema, die dinsdag veel tijd verloor, probeert bij de kopgroep te komen.

Nog geen ontsnapping

Door de snelle eerste 30 kilometer is het peloton al begonnen aan de eerste col van de buitencategorie. Pogingen van aanvallers om weg te komen, maar door de hoge snelheid is dat nog niet gelukt. Achteraan het peloton moeten de sprinters, waaronder Groenewegen, lossen.

De Col de la Madeleine is voor de 25ste keer opgenomen in een Touretappe. Het profiel van de klim:

Twitter avatar LeTour Le Tour de France 🏁 - 148 km
Here comes the Madeleine. No rest (or almost) until the end now! ⛰️
C'est parti pour la Madeleine. Plus de répit ou presque jusqu'à l'arrivée ! ⛰️
#TDF2018 https://t.co/L7ETbTrj2F

Profiel etappe 12

Voor de volledigheid nog even het profiel van de twaalfde etappe. Voor de sprinters wordt het opnieuw overleven, voor de klassementsrenners opnieuw de kans om tijd te winnen op de concurrenten.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France 5️⃣0️⃣1️⃣0️⃣
This how many meters the riders will have to climb today, le Tour's highest this year. 💢
C'est le denivelé positif de cette étape, record de ce Tour 2018. 💢
#TDF2018 https://t.co/hZeWA7k54l

Uitvallers na etappe 11

De bergetappe van dinsdag kent zijn slachtoffers. De Pool Rafal Majka (Bora) en de Brit Adam Yates (Mitchelton-Scott) verloren als klassementrenners veel tijd en de Colombiaan Rigoberto Uran (EF) start niet meer in de etappe van vandaag. Uran, vorig jaar nog etappewinnaar in de Tour, viel hard in de kasseienrit naar Roubaix van zondag.

Met Mark Cavendish en Marcel Kittel stapten ook twee sprinters af in de elfde etappe. Dylan Groenewegen, die ook hard viel in de etappe naar Roubaix, kwam wederom op tijd binnen en rijdt ook vandaag weer mee.

Start twaalfde etappe

De twaalfde etappe van de Tour de France is de laatste in een serie van drie bergritten in de tweede Tourweek. In de 175,5 kilometer van Bourg-Saint-Maurice naar de eindstreep bovenop de Alpe d’Huez - de Hollandse berg - slecht het peloton drie Alpencols van de buitencategorie.

Voordat de Alpe d’Huez moet worden beklommen, staan eerst de Col de la Madeleine en de Col de la Croix de Fer op het programma.

Voor het peloton is het de tweede aankomst bergop deze Tour, na de finish in La Rosière woensdag. Die etappe bracht Sky-renner Geraint Thomas de gele trui. Hij won de etappe, voor Tom Dumoulin die zijn goede benen toonde. Chris Froome werd derde.

Zo ziet het algemeen klassement er voorafgaand aan de twaalfde etappe uit, met twee Nederlanders in de top tien:

📊 Here is the new GC after stage 11 !@GeraintThomas86 is the new @MaillotjauneLCL ! 💛
📊 Voici le nouveau classement général après l'étape 11 ! Geraint Thomas est le nouveau @MaillotjauneLCL ! 💛#TDF2018 pic.twitter.com/iEyrX4SfSb

— Le Tour de France (@LeTour) July 18, 2018