Haagse galerie Nouvelles Images sluit door ‘ongewisse markt en complexe overdracht’

Galerie Galerie Nouvelles Images in Den Haag was een van de oudste en grootste verkoopruimtes voor hedendaagse kunst in Nederland.

In december 2016 overleed Erik Bos, sinds 1989 de tweede eigenaar van galerie Nouvelles Images.
In december 2016 overleed Erik Bos, sinds 1989 de tweede eigenaar van galerie Nouvelles Images. Foto Frank Ruiter

Galerie Nouvelles Images in Den Haag sluit op 1 oktober de deuren. Deze in 1960 door Ton Berends opgerichte galerie – waarvan de naam op zijn Haags dient te worden uitgesproken: Noevelles imaasjes – was een van de oudste en grootste verkoopruimtes voor hedendaagse kunst in Nederland.

In december 2016 overleed Erik Bos, sinds 1989 de tweede eigenaar van de galerie. Vlak voor zijn dood, hij leed aan kanker, plaatste hij een advertentie waarin hij een opvolger zocht. Dat werd Marie Jeanne de Rooij, de samensteller van het jaarlijkse buitenbeeldenproject Den Haag Sculptuur. Sinds maart vorig jaar leidde zij samen met Bos’ rechterhand Sander Creman de galerie.

Lees ook dit interview met Erik Bos toen hij een opvolger zocht: ‘In plaats van met de dood ben ik bezig met leven’

‘Ongewisse kunstmarkt’

In een persbericht wijt de huidige directie de sluiting aan „de aanhoudend ongewisse kunstmarkt en de complexe overdracht van de galerie”.

Nouvelles Images organiseert in de eerste week van september een laatste verkooptentoonstelling met werken uit de collectie. De opbrengst zal worden gebruikt om de sluiting te bekostigen en de band met de aangesloten kunstenaars zo goed mogelijk af te ronden.

Tot de kunstenaars die regelmatig bij Nouvelles Images exposeerden behoren Lucebert, Armando, J.C.J. Vanderheyden, Joris Geurts, Jan Roeland en Auke de Vries.