Facebookbaas door het stof voor opmerking holocaustontkenners

Zuckerberg zei in een interview dat berichten van holocaustontkenners niet van Facebook worden verwijderd ‘omdat ze het niet bewust fout hebben’.

Facebook CEO Mark Zuckerberg tijdens een presentatie eerder dit jaar.
Facebook CEO Mark Zuckerberg tijdens een presentatie eerder dit jaar. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP Photo

Mark Zuckerberg heeft zich moeten verantwoorden voor een controversiële opmerking over holocaustontkenners. De Facebookbaas zei dinsdag in een interview met technologiewebsite Recode dat mensen de massamoord door nazi-Duitsland niet bewust ontkennen. In een reactie zegt Zuckerberg nu dat hij “niet de intentie had om mensen die bewust de Holocaust ontkennen te verdedigen”.

In het interview sprak Zuckerberg onder meer over het beleid rondom het bestrijden van nepnieuws, zoals het ontkennen van de Holocaust. “Ik ben zelf Joods en het ontkennen van de Holocaust vind ik zeer kwetsend. Maar ik vind niet dat wij die berichten moeten verwijderen omdat deze mensen het verkeerd begrijpen. Ik denk ook niet dat ze het bewust fout hebben. Ik begrijp ook weleens iets verkeerd.”

Lees ook aan welke regels moderatoren bij Facebook zich moeten houden: Lek laat zien hoe Facebook worstelt met z’n macht

Intentie

De interviewer wees Zuckerberg er vervolgens op dat het wel degelijk zo kan zijn dat de ontkenners dat bewust doen. De Facebookbaas legde daarna uit dat het moeilijk is om iemands intentie te vatten. “Het is daarom niet juist om iemand van ons platform te verwijderen om die reden. Als je niet probeert om iemand te kwetsen of aan te vallen, dan kan je op je pagina zetten wat je wilt”, aldus Zuckerberg. “Ook als mensen het niet met je eens zijn of de inhoud beledigend vinden.”

De opmerking zorgde voor veel reacties, onder meer van Amerikaanse Joodse organisaties als de Anti-Defamation League. Zij benadrukken in een verklaring dat “het ontkennen van de Holocaust een opzettelijke, bewuste en langdurige tactiek is van antisemieten die hatelijk, pijnlijk en bedreigend is voor Joden. Facebook heeft de morele en ethische verantwoordelijkheid om de verspreiding van deze boodschap tegen te gaan”.

Twitter avatar ADL_National ADL “Holocaust denial is a willful, deliberate and longstanding deception tactic by anti-Semites that is incontrovertibly hateful, hurtful, and threatening to Jews.” Read the full statement from our CEO @JGreenblattADL ⬇️ https://t.co/vF5ydzplKM

De auteur van het interview, Kara Swisher, publiceerde de tekst uit de e-mail die ze van de Facebookbaas kreeg, waarin hij vraagt om de uitspraak te verduidelijken. Daarin zegt hij ook dat Facebook als doel heeft om nepnieuws en het verspreiden van onjuiste informatie te voorkomen. Op het moment dat factcheckers opmerken dat een bericht onjuist is, zal het ook minder worden verspreid op het platform. Als er echt een grens wordt overschreden, als er bijvoorbeeld wordt opgeroepen tot geweld of haat jegens een groep, dan wordt de post verwijderd.

Op Twitter lieten verschillende partijen zich uit over de kwestie:

Twitter avatar RabbiShmuley Rabbi Shmuley Unacceptable & outrageous remarks by @MarkZuckerberg about #Holocaust denial. Must clarify his remarks & make clear Holocaust denial is a willful and hateful attempt to trivialize murder of 6 million Jews. No room for Holocaust denial on @facebookhttps://t.co/XVUTxTqbFz

 

Twitter avatar AuschwitzMuseum Auschwitz Memorial ‘What Zuckerberg fails to understand is that by saying [Holocaust] deniers aren’t “intentionally” getting things wrong, he leaves open the possibility that they could be right… This is breathtakingly irresponsible’ writes @deborahlipstadt in @CNNOpinion: https://t.co/cgFbcxjavU