Britse minister: ‘Russische verdachten in novitsjok-zaak is speculatie’

Minister Wallace spreekt een bericht tegen van donderdagochtend dat persbureau Press Association baseerde op een bron bekend met het onderzoek naar de zaak-Skripal.

Onderzoekers in beschermende pakken bij de plek waar eind juni twee mensen vergiftigd werden via een flesje waarin novitsjok zat.
Onderzoekers in beschermende pakken bij de plek waar eind juni twee mensen vergiftigd werden via een flesje waarin novitsjok zat. Foto Henry Nicholls/Reuters

De Britse politie heeft volgens lokale media meerdere Russische verdachten geïdentificeerd in de zaak rond de zenuwgasvergiftiging van voormalig dubbelagent Sergej Skripal en diens dochter. Het bericht kwam donderdagochtend van persbureau Press Association, dat zich baseert op een anonieme bron die bekend zou zijn met het onderzoek. Een woordvoerder van de Britse politie wilde donderdagochtend tegen persbureau Reuters niet reageren.

Minister van veiligheid Ben Wallace sprak het bericht donderdagmiddag echter tegen. Op Twitter zegt de Britse minister dat het verhaal volgens hem valt onder de noemer “slecht geïnformeerd en wilde speculatie”.

Twitter avatar BWallaceMP Ben Wallace MP @PA I think this story belongs in the “ill informed and wild speculation folder”

Beveiligingscamera’s

Volgens Press Association zouden rechercheurs erin geslaagd zijn de identiteit van de verdachten vast te stellen met behulp van beelden van beveiligingscamera’s. Die beelden zouden vervolgens naast lijsten zijn gelegd met mensen die in maart het Verenigd Koninkrijk binnenkwamen en verlieten, toen Skripal en zijn dochter Joelia vergiftigd werden met het zenuwgas novitsjok. “Ze [de onderzoekers, red.] weten zeker dat zij [de verdachten, red.] uit Rusland komen”, aldus de bron tegen Press Association.

Lees ook: ‘Onbekende’ nieuwkomer novitsjok was allang bekend

De Skripals overleefden de vergiftiging ternauwernood. Ze werden ruim vier maanden geleden gevonden op een bankje in het plaatsje Salisbury. Aanvankelijk hadden artsen weinig hoop op herstel, maar vader en dochter knapten toch op. In mei verliet Sergej Skripal het ziekenhuis, nadat Joelia eerder al was ontslagen.

Vorige maand liepen vlakbij Salisbury een 44-jarige vrouw en een 45-jarige man een novitsjokvergiftiging op, nadat ze op straat een parfumflesje hadden gevonden waarin het zeer dodelijke zenuwgas bleek te zitten. De vrouw overleed vorige week zondag.

Ontwikkeld in de Sovjet-Unie

De vergiftiging van de Skripals leidde tot een diplomatieke rel tussen het Verenigd Koninkrijk en Rusland. De Britten beschuldigden Rusland er eerder al van achter de aanval te zitten. Novitsjok is oorspronkelijk ontwikkeld in de voormalige Sovjet-Unie. Het motief zou gelegen zijn in Skripals spionageverleden: hij was geheim agent voor de Russen, maar werkte stiekem ook voor de Britse inlichtingendienst MI6. Rusland ontkent stellig dat het betrokken is bij de novitsjok-vergiftigingen.

Het VK en Rusland zetten enkele keren over en weer diplomaten uit. Andere westerse landen, waaronder Nederland, toonden zich solidair met de Britten en stuurden ook Russische functionarissen weg. Ook tegen die landen namen de Russen tegenmaatregelen: twee Nederlandse diplomaten moesten eind maart Rusland verlaten.