Brieven

Minister van Buitenlandse Zaken en nu ook Rassenleer

Met frustratie las ik de uitspraken van minister Blok waarin hij stelt dat verschillende culturen niet vreedzaam kunnen samenleven. Uitspraken die getuigen van een problematisch wereldbeeld en ‘rassenleer’. Culturen zijn helemaal niet zo onveranderlijk als hij suggereert. Mensen zijn adaptief en kruisen culturen tot nieuwe hybriden. Denk aan een tiener van Turkse komaf die chinees afhaalt en meezingt op een Spaanstalige zomerhit. Culturen staan niet stil; soms zijn ze reactief, soms progressief, maar ze veranderen altijd.

Door culturen als statisch af te schilderen, verschoont de minister de overheid van haar taak de harmonie in de samenleving te bevorderen. Dat betekent: oplossingen aandragen voor integratieproblematiek. Te lang weigerden politici Nederland als multicultureel te erkennen. Keer op keer faalt de politiek om met pragmatische voorstellen te komen; ze blijven hangen in een ideologische discussie zonder feitelijke basis.

Blok doet er een schepje bovenop en redeneert dat mensen een genetische afkeer tegen onbekenden hebben, dat het logisch is dat men liever slechts met „eigen soort” wil samenleven. Dit klinkt als culturele apartheid. Een minister van Buitenlandse Zaken die gelooft dat botsingen tussen culturen onoverkomelijk zijn, is zijn beroep onwaardig.

, Apeldoorn