Zanger Cliff Richard krijgt schadevergoeding van BBC en politie

De politie doorzocht in 2014 het huis van de 77-jarige zanger in verband met mogelijke zedenzaken. De BBC filmde die doorzoeking live vanuit een helikopter.

Richard, woensdag gefotografeerd voor het gerechtshof na de uitspraak.
Richard, woensdag gefotografeerd voor het gerechtshof na de uitspraak. Foto Toby Melville/Reuters

De BBC en de Britse politie moeten zanger Cliff Richard een schadevergoeding van 210 duizend pond (235 duizend euro) betalen. Dat schrijft persbureau AP woensdag. Richard won de rechtszaak die hij had aangespannen nadat de politie in 2014 een inval deed in zijn huis. De Britse zender zond het live uit.

De politie doorzocht destijds het huis van de 77-jarige zanger in verband met mogelijke zedenzaken. De omroep filmde die doorzoeking vanuit een helikopter, terwijl de popster zelf op vakantie was. Er volgde uiteindelijk geen aanklacht omdat er geen bewijs werd gevonden dat Richard vier mannen zou hebben misbruikt.

Volgens Richard zelf was de verslaggeving echter erg opdringerig en zorgde dit voor grote reputatieschade aan zijn adres. De helikopter veroorzaakte achteraf een gevoel van “machteloosheid en paniek”, zei hij. Eerder schikte de zanger al met de politie van South Yorkshire. Hij probeerde dat ook met de BBC, maar die weigerde steeds.

‘Te goeder trouw gehandeld’

De BBC is van mening dat de omroep destijds te goeder trouw gehandeld heeft. De zender verklaarde woensdag dat het publiek recht op de informatie had en dat wanneer de BBC enkel op de politierapporten was afgegaan, dat alle macht bij de autoriteiten had gelegd.

Fran Unsworth, verantwoordelijk voor de nieuwsberichtgeving, stelde woensdag bovendien dat deze uitspraak negatieve gevolgen heeft voor alle andere nieuwsorganisaties in het Verenigd Koninkrijk. Wel zegt Unsworth namens de BBC in een verklaring te begrijpen dat de affaire een “serieuze impact” op Richard heeft gehad. De omroep zegt een hoger beroep te overwegen.

Richard is een van de grootste Engelse popsterren aller tijden. Hij is bekend van hits als Summer Holiday en Living Doll.

Twitter avatar BBCNews BBC News (UK) “It’s going to take a little while for me to get over the whole emotional factor” - Sir Cliff Richard tells reporters outside court after winning privacy case against BBC https://t.co/vb3g63565c https://t.co/xYgXRxAKNe