Russische trollen

België werkt aan plan tegen beïnvloeding verkiezingen

De Belgische veiligheidsdiensten werken aan een plan om te voorkomen dat Russische trollen zich bemoeien met de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen van 2019. Dat blijkt uit berichtgeving van de Belgische kranten De Standaard en De Morgen.

Zowel bij de Belgische geheime dienst Staatsveiligheid als bij de militaire tegenhanger ADIV is de afgelopen maanden geïnvesteerd in personeel en middelen om op het internet naar tekenen van radicalisering en pogingen tot beïnvloeding op zoek te gaan.

Daarnaast hebben de veiligheidsdiensten voor 20 miljoen euro een online analyse-tool laten ontwikkelen die hen in staat stelt zowel sociale media als het dark web beter te onderzoeken. Het dark web is een onderdeel van internet dat niet rechtstreeks vindbaar is via zoekmachines en vaak in verband wordt gebracht met cybercriminaliteit en drugs- en wapenverkoop.

In Nederland zijn de plannen om ongewenste beïnvloeding tegen te gaan nog niet zo ver gevorderd. Het kabinet voerde gesprekken met sociale mediabedrijven en kondigde een onderzoek aan door de AIVD naar digitale aanvallen en verspreiding van valse berichten.

Maandag bleek uit onderzoek van NRC dat Russische internettrollen ook in Nederland actief zijn geweest. (NRC)