Russische ambassadeur: VN moet sanctieverlichting Noord-Korea bespreken

Alexandr Matsegora zei ook dat een ontmoeting tussen Rusland en Noord-Korea op de agenda staat.

De vergaderzaal van de VN-veiligheidsraad.
De vergaderzaal van de VN-veiligheidsraad.

De Russische ambassadeur in Noord-Korea roept de Verenigde Naties op om het verlichten van de sancties tegen Noord-Korea te bespreken.

“De positieve veranderingen op het Koreaanse schiereiland zijn overduidelijk”, zei ambassadeur Alexandr Matsegora woensdagmiddag tegen het Russische persbureau RIA. Matsegora vindt het daarom logisch om sanctieverlichting tijdens een bijeenkomst van de VN-veiligheidsraad te bespreken.

Noord-Korea moet aardolieproducten importeren om de economie draaiende te houden. Het land mag onder VN-sancties jaarlijks 60.000 ton importeren. Rusland exporteert nu maandelijks tussen de 200 en 400 ton aardolieproducten naar Noord-Korea, aldus de ambassadeur.

Rusland is bereid om te helpen om de energieindustrie van Noord-Korea te vernieuwen als de sancties opgeheven worden en het land de financiering kan rondkrijgen.

Ontmoeting Noord-Korea en Rusland ‘op agenda’

Eerder op de dag zei Matsegora dat een ontmoeting tussen Noord-Korea en Rusland “op de agenda” staat. Vorige maand nodigde Rusland Kim Jong-un uit voor een economisch forum in september.

Poetin en Trump bespraken afgelopen maandag de situatie in Noord-Korea tijdens hun ontmoeting in Helsinki. De precieze inhoud van hun overleg is onbekend. President Trump liet woensdagochtend via Twitter weten dat Rusland wil helpen met Noord-Korea. De relaties zijn volgens de Amerikaanse president “erg goed”.

Lees ook het Commentaar van NRC na de ontmoeting tussen de twee wereldleiders: Trump ontwricht eigenhandig het Westen.

Volgens Trump hoeft het proces – met als belangrijkste inzet denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland – niet overhaast te worden. De economische sancties tegen het land blijven van kracht, tweet de Amerikaanse president.