Ondermijning

Eén op drie gemeenten heeft criminele weldoeners

Een op de drie Nederlandse gemeenten kampt met criminele weldoeners. Zij sponsoren bijvoorbeeld sportclubs, gebruiken stichtingen als façade voor criminele activiteiten en organiseren evenementen voor goede doelen. Dat blijkt uit onderzoek van Tilburg University en Bureau Bruinsma, dat dinsdag gepubliceerd werd.

De onderzoekers baseerden zich op informatie van gemeenten en Regionale Informatie en Expertisecentra (RIEC), waar informatie uit openbaar bestuur, de Belastingdienst, politie en het Openbaar Ministerie samenkomt. In 60 van 167 onderzochte gemeenten zijn criminele weldoeners actief.

De activiteiten van de weldoeners – vaak (voormalige) drugscriminelen, leden van motorbendes en witteboordencriminelen – legitimeren volgens de onderzoekers „maatschappelijke ongewenst gedrag” en hebben een aanzuigende werking op jongeren, die vaak het doel zijn van de goede werken.

De criminelen zetten hun positieve daden soms strategisch in, schrijven de onderzoekers. Motorbendeleden proberen bewust een imago van „gezellig broederschap van grote kerels met kleine hartjes” te cultiveren. Het onderzoek wijst onder andere naar de Groningse tak van de motorbende Satudarah, dat jaarlijks benefietavonden organiseert voor goede doelen. (NRC)