Minister Blok betreurt uitspraken over multiculturele samenleving

Zowel de coalitie als de oppositie is kritisch over de omstreden uitspraken van de minister van Buitenlandse Zaken. Stef Blok geeft zelf toe dat hij te ver is gegaan.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken (VVD).
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken (VVD). Foto Bart Maat / ANP

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken (VVD) zegt dat hij te ver is gegaan met zijn uitspraken over migratie en de multiculturele samenleving, waarover ophef is ontstaan. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister woensdagavond het te betreuren dat hij “aanstoot” heeft gegeven.

Blok deed onlangs op een besloten bijeenkomst opmerkelijke uitspraken over migratie, xenofobie en de multiculturele samenleving. Zo noemt hij Suriname een failed state met als oorzaak “etnische opdeling”, blijkt uit opnames die in handen zijn van het televisieprogramma Zembla. Ook zegt hij dat hij geen enkel multicultureel land ter wereld kent waar mensen vreedzaam met elkaar leven.

De VVD en D66 reageerden kritisch op de uitspraken van Blok. Kamerlid Kees Verhoeven (D66) noemt het “onbegrijpelijk” en Bloks partijgenoot Han ten Broeke noemt de uitspraken “lomp”.

De PVV lijk het wel met de uitspraken van Blok eens te zijn. De partij heeft Kamervragen gesteld, zoals: spreekt Blok namens het kabinet? En “waarom voert u een beleid dat volstrekt haaks staat op de woorden van Minister Blok door multiculturalisme te koesteren in plaats van te bestrijden?”

Twitter avatar KeesVee Kees Verhoeven Taak minister Buitenlandse Zaken is diplomatieke betrekkingen onderhouden. #D66 verwacht daarom uitleg van de minister over zijn onbegrijpelijke uitspraken en zijn pessimisme over de verdeling van vluchtelingen in Europa en de multiculturele samenleving.
https://t.co/5mM3Eq3jV9

Prikkelen

In zijn brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister dat zijn inbreng tijdens de vraag en antwoordsessie er deels op was “gericht te prikkelen”. “Tijdens de besloten bijeenkomst heb ik illustraties gebruikt die in het publieke debat ongelukkig kunnen overkomen.” Over zijn uitspraken over Suriname zegt Blok: “Toen ik de term failed state gebruikte, bedoelde ik niet de gangbare internationale definitie van een failed state.”

In Suriname is met verbazing gereageerd. De fractieleider van de NDP, de regeringspartij van Desi Bouterse, heeft tegen de Surinaamse nieuwssite Starnieuws gezegd dat Blok “de plank volledig misslaat”. “Deze minister van Buitenlandse Zaken van Nederland heeft geen kaas gegeten van het reilen en zeilen in Suriname. Juist op een punt waar Suriname heel sterk staat, bekritiseert hij ons”, aldus André Misiekaba.

Genetisch bepaald

Blok ging tijdens de zogenoemde Touch Dutch Base-bijeenkomst op 10 juli in Den Haag in gesprek met zo’n zeventig mensen die bij internationale organisaties werken. “Over xenofobie ben ik zeer pragmatisch”, begon de minister zijn verhaal. Daarna vervolgde Blok dat hij geen enkel multicultureel land in de wereld kent waar mensen vreedzaam met elkaar leven. Hij stelt de toehoorders dezelfde vraag die hij aan zijn eigen ambtenaren op het ministerie heeft gesteld, zei hij.

“Noem mij een voorbeeld, van een multi-etnische of multiculturele samenleving, waar de oorspronkelijke bevolking nog woont. (….) En waar een vreedzaam samenlevingsverband is. Ik ken hem niet.”

Toen iemand in het publiek Suriname noemde als voorbeeld van een multicultureel land waar mensen vreedzaam samenleven, zei Blok: “Dus de partijen in Suriname zijn niet langs etnische lijnen opgedeeld? Een functionerende rechtstaat en democratie? (…) Suriname is een failed state. En dat heeft ernstig te maken met de etnische opdeling.”

Lees ook: De ontploffing van een leugen-datsja

De opvolger van VVD-minister Halbe Zijlstra, die moest vertrekken vanwege zijn ‘datsja-leugen’, ging zelfs zo ver dat hij stelde dat het genetisch bepaald is dat mensen “niet goed in staat zijn om een binding aan te gaan met onbekende mensen”. Volgens Blok loopt een samenleving “vrij snel tegen haar grenzen aan” als het om de komst van migranten gaat. “Ik begrijp de mensen in Amsterdam-West en de Schilderswijk.”

“Als je in Benoordenhout woont, is het hartstikke leuk om op zondag naar de Turkse bakker te gaan. Je hebt ook geen last van een aantal bijeffecten. Maar als je er middenin woont, heb je enorm last.”

Opvang vluchtelingen

Verder bleek dat de minister er geen vertrouwen in heeft dat er op Europees niveau afspraken worden gemaakt over de gelijke verdeling van vluchtelingen. Oost-Europeanen gaan daar nooit mee akkoord, aldus Blok. “Zelfs als we ze de arm op de rug draaien en ze zeggen ‘ja’, dan nog (…) Loop eens over straat in Warschau of in Praag, daar lopen helemaal geen gekleurde mensen. Die mensen zijn binnen een week weg. Ze worden letterlijk waarschijnlijk in elkaar geslagen. Die hebben daar geen leven.”

Dit terwijl het kabinet momenteel probeert afspraken te maken met andere Europese lidstaten over de opvang van vluchtelingen. Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, is “verontwaardigd en geschrokken” van de uitspraken van Blok:

“Dit zijn hele onheilspellende opmerkingen van uitgerekend de minister die de verantwoordelijkheid heeft om grote internationale problemen van onze tijd op een menswaardige manier op te lossen. Als onze eigen minister van Buitenlandse Zaken mensen uit elkaar drijft en tegen elkaar opzet, waar moeten we het dan nog zoeken? Waar moet de verbinding dan nog vandaan komen?”

Ook Vluchtelingenwerk Nederland noemt de uitspraken “een bewindspersoon onwaardig”. Via Twitter nodigt de organisatie Blok uit om “zijn ongelijk te komen ondervinden”.

Twitter avatar VluchtelingWerk VluchtelingenWerk Nederland Wij nodigen minister Blok uit om bij ons als vrijwilliger zijn ongelijk te komen ondervinden. 13.000 vrijwilligers zetten zich belangeloos in voor de integratie, en krijgen nu dit van @ministerBlok te horen. Een bewindspersoon onwaardig. https://t.co/2CdxIF4Uvd