Mensenhandelaar Saban B. langer vast in Turkse gevangenis

Saban B. zit momenteel een straf van ruim zeven jaar uit in de Turkse cel. Hier is nu een straf van twee jaar en acht maanden aan toegevoegd.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. Foto iStock

Saban B., die miljoenen verdiende aan de uitbuiting van vrouwen in de Amsterdamse prostitutie, moet langer in de Turkse gevangenis zitten. Hij zal daar een straf uitzitten die hem in Nederland in 2013 werd opgelegd. Hij is veroordeeld tot twee jaar en acht maanden voor de mishandeling van twee mannen in Amsterdam.

De veroordeling is in 2013 al uitgesproken, maar moest eerst beoordeeld worden door een Turkse rechtbank. Eerder dit jaar bepaalde een lagere Turkse rechtbank dat B. schuldig is, nu heeft een hogere rechtbank besloten dat deze straf “onherroepelijk” is en uitgezeten moet worden in Turkije.

Prostitutie Amsterdam

B. vluchtte in 2009 naar Turkije. Op dat moment stond hij in Nederland terecht in de roemruchte zaak-Sneep, een van de grootste mensenhandelzaken van ons land. B. en zijn bende verdienden miljoenen aan de grootschalige uitbuiting van vrouwen in de Amsterdamse prostitutie. Zij mishandelden de vrouwen en brandmerkten hen met tatoeages.

In 2010 werd B. bij verstek veroordeeld tot zeven jaar en negen maanden cel. Maar omdat Turkije hem niet uitleverde, B. heeft een Turks paspoort, kon hij niet vastgezet worden. In 2016 besloot het gerechtshof in Istanbul dat B. zijn straf onherroepelijk is en in Turkije uitgezeten moet worden. Sindsdien zit hij in de Turkse gevangenis.

Lees ook: Een bende vrouwenhandelaren terroriseerde negen jaar lang prostituees, klanten en middenstanders in Amsterdam. ‘Jij werkt nu voor ons’

Volgens een woordvoerder van het OM zullen de straffen niet samengevoegd worden. Dat betekent dat B. eerst zijn celstraf van zeven jaar en negen maanden moet uitzitten, waarna hij begint aan de straf van twee jaar en acht maanden. Waar in Turkije hij vastzit, kon de woordvoerder niet zeggen.