Luchthaven

Iemand afzetten of ophalen op Schiphol gaat mogelijk geld kosten

Een familielid wegbrengen en afzetten op Schiphol kan in de toekomst geld gaan kosten. De luchthaven overweegt een parkeertarief in te stellen voor de zogenoemde ‘kiss & ride’ bij de vertrekterminal. Dat bevestigt een woordvoerder van Schiphol na een publicatie van De Telegraaf.

Volgens grove berekeningen van Schiphol worden er jaarlijks ongeveer tien miljoen autoritten gemaakt om passagiers af te zetten en op te halen, en door de groei van de luchthaven stijgt dit aantal. Daardoor komt de bereikbaarheid van Schiphol in het geding, zegt een woordvoerder. Daarnaast wil Schiphol ook de totale CO2-uitstoot op de luchthaven verminderen.

„Bij het wegbrengen van één passagier gaat het om vier autoritten. Je rijdt naar Schiphol, dan weer terug naar huis en je haalt na de reis iemand op van de luchthaven.”

Over exacte bedragen voor het parkeertarief wordt nog nagedacht. Het belasten van de passagiers is volgens de luchthaven niet ook bedoeld om financiële tekorten op te vullen. „Het idee is juist dat mensen kiezen voor het openbaar vervoer.”

Schiphol onderzoekt de komende tijd hoe andere luchthavens, waaronder die van Manchester en Heathrow in Londen, de ‘kiss & ride’ hebben belast en ingericht. Wanneer de Nederlandse luchthaven de plannen publiceert, is nog niet bekend. (NRC)