Honderdduizend reizigers gedupeerd door stakingen Ryanair

Volgende week zullen verschillende vluchten van en naar Spanje, Portugal en België aan de grond blijven. Er zijn ook vluchten van en naar Eindhoven Airport geannuleerd.

Ierse piloten van Ryanair demonstreren in Dublin.
Ierse piloten van Ryanair demonstreren in Dublin. Foto EPA/STR

Volgende week woensdag en donderdag vallen zeshonderd vluchten van Ryanair uit door stakingen van het cabinepersoneel. Ongeveer honderdduizend reizigers worden geraakt door de stakingen, schrijft de organisatie. Het gaat om vluchten van en naar Spanje, Portugal en België.

De reizigers wiens vluchten zijn geannuleerd, zijn volgens de luchtvaartmaatschappij op de hoogte gesteld. Op de website van Ryanair is te lezen dat ook verschillende vluchten van en naar Eindhoven Airport hierdoor geraakt worden. Het gaat om vluchten van en naar Ibiza, Alicante, Malaga, Faro en Porto. Vluchten van en naar Schiphol en Maastricht Aachen Airport lijken vooralsnog niet geraakt te worden.

Ryanair-cabinepersoneel uit België, Portugal en Spanje legt het werk neer uit onvrede met de arbeidsvoorwaarden. Een groot deel van de medewerkers werkt via een uitzendbureau bij Ryanair, volgens vakbonden is er sprake van een verkapt dienstverband. Ook vallen de werknemers onder het Ierse arbeidsrecht, waardoor zij geen gebruik kunnen maken van sociale voorzieningen.

Lees ook: Ryanair: ruzie met passagiers én piloten

‘Volledig ongerechtvaardigd’

De luchtvaartmaatschappij zegt dat de stakingen “onnodig en volledig ongerechtvaardigd” zijn. In een persbericht schrijft de organisatie dat de stakers “niets anders doen dan familievakanties verstoren”. Ook stelt de organisatie een lijst op met redenen waarom de werknemers niet ontevreden zouden hoeven te zijn.

Ook in Nederland verlopen gesprekken tussen de vakbonden en Ryanair moeizaam. Mogelijk zullen Ryanair-medewerkers ook hier staken. Vakbond Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) maakte eerder bekend op zijn vroegst in augustus actie te voeren.