Het woordje ‘niet’ ontbrak in Helsinki, zegt Trump dag later

Ophef na persconferentie Trump komt terug van een uitspraak over inmenging van de Russen in de Amerikaanse verkiezingen in 2016.

President Donald Trump heeft gezegd dat hij tóch erkent dat Rusland zich heeft gemengd in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, en dat hij „het volste vertrouwen” heeft in de inlichtingendiensten van de Verenigde Staten.

Trump probeerde daarmee dinsdag een deel van de schade te repareren van zijn gezamenlijke persconferentie met de Russische president Vladimir Poetin, maandag in Helsinki. Daar liet hij na hij Rusland verantwoordelijk te houden voor inmenging in de verkiezingen, tegen het unanieme oordeel van de Amerikaanse inlichtingendiensten in. Die opstelling leidde tot een storm van kritiek, van zowel Democraten als Republikeinse partijgenoten van de president.

Een van zijn meest omstreden uitspraken aan de zijde van Poetin in Helsinki, dat hij geen reden zag dat Rusland achter de inmenging in de verkiezingen zat, berust volgens Trump op een misverstand: „Om het nog eens te herhalen: de zin had moeten zijn: ‘Ik zie geen reden waarom het Rusland niet zou zijn geweest’. Het was een soort dubbele ontkenning”, aldus Trump nu.

Die uitleg is niet geloofwaardig, mede wegens het verband van de oorspronkelijke uitspraken. Op de gezamenlijke persconferentie maandag wees hij ook op de krachtige wijze waarop Poetin inmenging in de Amerikaanse verkiezingen had ontkend. Het leek er 24 uur later op alsof Trump, die zijn uitleg van papier oplas, onder druk was gezet om dit excuus te geven.

Trump, die Russische inmenging op één lijn lijkt te stellen met de vraag of zijn campagne met Rusland heeft samengewerkt om de verkiezingen te beïnvloeden, stelde dat de Russische pogingen „niet van invloed zijn geweest op de uitslag van de verkiezingen”. Dat is onbewezen. Ook herhaalde Trump zijn vaak gehoorde uitspraak dat hij niet met Rusland onder één hoedje heeft gespeeld („there was no collusion”).

De president zei ook dat zijn regering zal optreden tegen Russische pogingen om de Congresverkiezingen in november te beïnvloeden. „Mijn regering neemt een hele krachtige positie in”, zei hij.

Prominente Republikeinen namen ook dinsdag weer afstand van de president, nadat een dag eerder al tientallen partijgenoten Trumps uitspraken fel bekritiseerden. Volgens velen verzaakte de president aan de zijde van Poetin zijn plicht om de Amerikaanse democratie te beschermen.

Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat, verklaarde dat „de Russen moeten weten dat velen van ons volledig begrijpen wat er in 2016 is gebeurd, en dat het beter niet opnieuw kan gebeuren in 2018”.