Handtekening gezet

EU en Japan bekrachtigen handelsrelatie

De Europese Unie en Japan hebben dinsdag een vrijhandelsverdrag afgesloten dat vrijwel alle handelstarieven ongedaan maakt. Het verdrag beslaat de markten van 600 miljoen inwoners en een derde van de wereldeconomie. De ondertekening vond plaats in de Japanse hoofdstad Tokio.

Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, noemde dit „het grootste bilaterale handelsakkoord ooit”. Hij zei dat het verdrag, waar al sinds 2013 over gesproken is en waar vorig jaar al een akkoord over werd bereikt, „een duidelijk signaal zendt” tegen protectionisme.

Tusk en de Japanse premier Shinzo Abe probeerden duidelijk de indruk te wekken dat de Amerikaanse president Donald Trump door het invoeren van handelstarieven de EU en Japan alleen maar dichter bij elkaar heeft gebracht – ook al noemden ze Trump niet bij naam.

Abe zei tijdens een persconferentie dat de EU en Japan een „onverschrokken vastberadenheid” tonen door „de wereld voor te gaan als vaandeldragers voor vrijhandel”.

Door het verdrag moet het voor Japanse consumenten goedkoper worden om Europese wijnen, chocolade, varkensvlees, handtassen, medicijnen en Goudse en Parmezaanse kaas te kopen. Voor Europa worden onder meer Japanse machineonderdelen, thee en vis goedkoper. (AP)