Eindexamen

VMBO Maastricht biedt excuses aan voor nieuwe fout bij toets

Leerlingenprotest op VMBO Maastricht.
Leerlingenprotest op VMBO Maastricht. foto ROBIN VAN LONKHUIJSEN/ANP

Voor de tweede keer in ruim een week heeft VMBO Maastricht excuses aangeboden aan ouders en leerlingen voor fouten. Dit keer omdat 79 leerlingen de de toets Culturele en Kunstzinnige Vorming niet hoeven overdoen, wat eerder wel was gezegd. Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, D66) heeft de Tweede Kamer hierover geïnformeerd. Vorige week kregen de leerlingen van het VMBO Maastricht te horen welke hersteltoetsen zij nog moesten maken. Dat was definitief, zei de school. Nu blijkt dat toch niet te kloppen.

De minister laat de Kamer nu weten dat „gegevens van één periode ten onrechte niet zijn meegenomen bij de uitwisseling van gegevens tussen de school en de externe examencommissie”. Iets vergelijkbaars gebeurde vorige week met het herexamen maatschappijleer. Ook toen kwam de externe examencommissie terug op een besluit. De school belooft nu „verder geen veranderingen”.

De onderwijsinspectie verklaarde vorige maand alle eindexamens van 354 leerlingen van het VMBO Maastricht ongeldig. Sommigen hadden geen eindexamen mogen doen omdat zij schoolexamens niet hadden afgerond. Later besloot minister Arie Slob (Onderwijs, ChristenUnie) de geldigheid van de centrale examens te verlengen om examenkandidaten tijd te geven bepaalde vakken in te halen.