Alpe d’Huez

Alleen in naam een ‘Nederlandse berg’

Alpe d’Huez, de 1.860 meter hoge Alpencol, is donderdag voor de dertigste keer finishplaats in de Tour. In 1952 werd de berg opgenomen in het rittenschema. Het was de eerste keer in de Tour-geschiedenis dat de finish bergop was.

Pas in 1976 lag de streep weer op de Alpe d’Huez, de drie Tours daarna ook. In die jaren waren de Nederlanders heer en meester, met twee etappezeges van zowel Hennie Kuiper als Joop Zoetemelk. Peter Winnen (twee keer), Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse volgden in de jaren tachtig, en dat leverde de col de bijnaam ‘Nederlandse berg’ op.

Sinds 1989 heeft geen Nederlandse renner er meer gewonnen. Dat laat onverlet dat elke keer als de Alpe d’Huez in het parcours is opgenomen, duizenden landgenoten bezit nemen van de 21 bochten die de weg omhoog telt.