Acht Boko Haram-strijders bekennen schuld massaontvoering

De acht mannen zijn woensdag samen met veertien andere Boko Haram-strijders gearresteerd.

Woensdag zijn 22 Boko Haram-strijders opgepakt.
Woensdag zijn 22 Boko Haram-strijders opgepakt. Foto Audu Marte/AFP

Acht strijders van de islamitische terreurorganisatie Boko Haram hebben bekend betrokken te zijn geweest bij de massaontvoering van meer dan 250 meisjes in 2014. Dat heeft de Nigeriaanse politie woensdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. In totaal zijn er woensdag 22 Boko Haram-leden en -leiders opgepakt.

In 2014 werden meer dan 250 meisjes ontvoerd uit een school in het plaatsje Chibok. De massaontvoering leidde tot internationale commotie, waarbij zelfs het Witte Huis in actie kwam. De meeste meisjes zijn inmiddels vrijgelaten, maar van tientallen is nog altijd onduidelijk waar ze zich bevinden.

Een aantal maanden geleden zijn twee strijders veroordeeld voor betrokkenheid bij de kidnapping. Zij moeten vijftien en twintig jaar in de gevangenis. De veroordelingen zijn onderdeel van een massaproces tegen zeker 1.670 vermoedelijke leden van Boko Haram.

Lees ook: Na de ‘meisjes van Chibok’ zijn nu de meisjes van Dapchi weg

President wil einde macht Boko Haram

President Muhammadu Buhari won in 2015 de verkiezingen met de belofte een einde te maken aan de macht van de terreurgroep. Volgens de regering en het leger is de opstand van Boko Haram ten einde. Toch zijn grote delen van Noordoost-Nigeria niet in handen van de regering. Nog altijd worden met regelmaat dodelijke aanslagen uitgevoerd.

Boko Haram is een islamitische terreurorganisatie die wordt gelinkt aan meer dan dertigduizend doden sinds 2009 in Nigeria en Kameroen. De terreurgroep heeft het doel een islamitisch kalifaat te stichten in Noordoost-Nigeria.