Vote Leave-campagnegroep beboet voor schenden kieswet

De officiële pro-Brexitcampagnegroep werkte samen met een kleinere groep om zo meer geld uit te geven dan was toegestaan.

Boris Johnson, onlangs afgetreden als minister van Buitenlandse Zaken, tijdens de Brexitcampagne in 2016.
Boris Johnson, onlangs afgetreden als minister van Buitenlandse Zaken, tijdens de Brexitcampagne in 2016. Foto Darren Staples/Reuters

De pro-Brexit campagnegroep Vote Leave wordt beboet voor het schenden van de kieswet. De officiële groep die voor terugtreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie campagne voerde verzweeg volgens de Britse kiescommissie samenwerking met een andere groep.

Dat blijkt uit onderzoek van de kiescommissie, zo werd dinsdagochtend bekendgemaakt. Door de samenwerking met BeLeave kon Vote Leave meer geld uitgeven dan wettelijk was toegestaan.

Volgens het onderzoek van de kiescommissie gaf deze kleinere pro-Brexitgroep 675.000 pond uit aan Aggregate IQ, een socialmediamarktetingbedrijf, en maakte daarover afspraken met Vote Leave. Deze uitgave had door Vote Leave aangegeven moeten worden: door dit te verzuimen overschrijdt de campagnegroep de vastgestelde uitgavenlimiet van 7 miljoen pond met bijna een half miljoen pond, stelt de commissie nu vast.

‘Serieuze schending’

Vote Leave krijgt daarvoor een boete van 61.000 pond. In een toelichting op het onderzoek zegt Bob Posner van de kiescommissie:

“We hebben een aanzienlijke hoeveelheid bewijs gevonden dat deze twee groepen samenwerkten aan een gemeenschappelijk plan, dit niet hebben aangegeven en zich niet aan het wettelijk uitgavenplafond hebben gehouden. Dit zijn serieuze schendingen van de wetten die moeten garanderen dat verkiezingen en referenda eerlijk en transparant verlopen.”

Bij het onderzoek werden ook onnauwkeurigheden geconstateerd in de boekhouding van Vote Leave ter waarde van ruim 236.000 pond. Bijna 13.000 pond aan uitgaven kon niet herleid worden. In mei kreeg Leave.EU ook een boete van de kiescommissie.

‘Politiek gemotiveerd’

Een woordvoerder van Vote Leave noemde het onderzoek “politiek gemotiveerd, en niet geleid door feiten”, aldus persbureau Reuters.

Darren Grimes, de oprichter van BeLeave, krijgt een boete 20.000 pond voor het uitgeven van 675.000 pond namens BeLeave, dat slechts 10.000 pond uit mocht geven. Verder gaf hij deze uitgaven op als zijn eigen uitgaven. Het is de maximale boete die de commissie op mag leggen. De kiescommissie heeft bij de Britse regering gevraagd of het maximale boetebedrag omhoog mag. Beide zaken zijn doorverwezen naar de politie.