Michael P. veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs voor doden en verkrachten Anne Faber

Ook het OM eiste 28 jaar cel met tbs en dwangverpleging tegen Michael P. voor de verkrachting en dood van de 25-jarige vrouw.

P. wordt verdacht van het verkrachten en doden van de 25-jarige Anne Faber uit Utrecht.
P. wordt verdacht van het verkrachten en doden van de 25-jarige Anne Faber uit Utrecht. Foto Lex van Lieshout/ANP

Michael P. is dinsdag veroordeeld tot 28 jaar celstraf met tbs en dwangverpleging voor het doden, ontvoeren en verkrachten van Anne Faber. Het doel van de straf is om de verdachte “zo lang mogelijk uit de maatschappij te houden” en om ervoor te zorgen dat hij niet terug kan keren zonder “intensieve behandeling”, zo oordeelde de rechtbank van Utrecht.

P. is schuldig bevonden aan gekwalificeerde doodslag, vrijheidsberoving en verkrachting. Volgens de rechtbank heeft P. Faber op “vernederende wijze verkracht” en buitensporig veel geweld gebruikt bij het doden vorig jaar van de 25-jarige vrouw. Ook heeft hij alle nabestaanden “onnoemelijk leed” aangedaan. Vanwege de ernst en gruwelijkheid van de zaak, acht de rechtbank een zeer langdurige celstraf gepast.

De rechtbank rekent het P. ook aan dat hij is blijven zwijgen in de weken na de verdwijning van Faber. Volgens de rechtbank is hij niet gaan verklaren uit medeleven met de familie van Faber, wat zijn advocaten stellen. Hij komt “berekenend en onoprecht” over, aldus de rechter. P. zou bovendien geen openheid van zaken hebben gegeven in de behandeling van de rechtszaak.

“De manier waarop hij is omgegaan met het lichaam van Anne Faber geeft blijk van een volledig gebrek aan respect voor zijn medemens, vergaande berekening en uitzonderlijke gewetenloosheid.”

OM eiste dezelfde straf

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder ook 28 jaar cel met tbs en dwangverpleging. P. kon niet vervolgd worden voor moord omdat voorbedachten rade niet bewezen kon worden. De 28-jarige is schuldig bevonden aan gekwalificeerde doodslag - doodslag in combinatie met een ander misdrijf zoals verkrachting.

De rechtbank concludeerde wel dat hij op de dag van de dood van Faber doelbewust en planmatig heeft gehandeld. Dit blijkt volgens de rechters onder meer uit het feit dat P. Fabers telefoon kapot maakte, ook gaf hij geen geloofwaardige verklaring voor waarom hij Faber niet levend achterliet. De rechtbank gelooft niet dat P. vanuit “woede, achterdocht of impulsieve agressiviteit” heeft gehandeld. Daarom is de verdachte “in zeer grote mate zelf verantwoordelijk” voor wat hij heeft gedaan.

P. is niet veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, omdat bij deze straf na 25 jaar moet worden gekeken of iemand in aanmerking komt voor reïntegratie. Dan zou P. terug kunnen keren in de maatschappij zonder behandeling.

Lees ook: Waarom kan Michael P. dit keer wel tbs krijgen?

De Utrechtse Anne Faber verdween op 29 september 2017 tijdens een fietstocht. Hierna is bijna twee weken gezocht naar de 25-jarige, op 12 oktober trof de politie haar lichaam aan in een bos in Zeewolde.

Forensische kliniek

De politie kwam P. op het spoor nadat zijn DNA werd aangetroffen op de gevonden jas van Faber. Nadat P. werd gearresteerd trof de politie bloedsporen aan in de auto die hij tot zijn beschikking had. Drie dagen na zijn arrestatie bekende P. dat hij haar had verkracht en gedood, ook vertelde hij waar hij haar lichaam had begraven.

De verdachte woonde op het moment van Fabers dood in een forensische kliniek in Den Dolder. Hier bereidde hij zijn terugkeer in de maatschappij voor na een gevangenisstraf voor de verkrachting van twee meisjes in 2010.

Lees ook: Was keiharde arrestatie van Michael P. toelaatbaar?

Tijdens de arrestatie van P. werd hij hard aangepakt door agenten, ook werd hij niet op zijn zwijgrecht gewezen. Volgens het OM is naar behoren gehandeld, de advocaten van P. noemen de arrestatie “marteling”. Volgens de rechtbank was er sprake van vormverzuim, maar is P.’s recht op een eerlijk proces niet geschaad. Daarom heeft dit geen gevolgen voor de strafmaat.

Correctie 25-07-2018: In eerdere versie stond dat P. drie dagen na Fabers verdwijning bekende dat hij haar had verkracht en gedood. Dit moet zijn drie dagen na zijn arrestatie.