Recensie

Recensie Film

President met een schimmig verleden

Politiek drama Het Argentijnse politieke drama ‘El presidente’ is mooi gemaakt, maar erg stijfjes.

De Argentijnse president Hernán Blanco (Ricardo Darín).
De Argentijnse president Hernán Blanco (Ricardo Darín).

De net verkozen Argentijnse president Hernán Blanco (Ricardo Darín, bekend van El secreto de sus ojos) ligt in zijn thuisland al politiek onder vuur als hij naar zijn eerste internationale top reist, een olietop in Chili.

Ook spelen er persoonlijke problemen: de ex-man van zijn dochter Marina dreigt een oud geheim over corruptie in de hoogste kringen te onthullen. De internationale top draait om het opzetten van een Zuid-Amerikaanse equivalent van het oliekartel OPEC. Of dat gaat lukken is de vraag. De Braziliaanse president heeft andere belangen dan die van Mexico. Ook de Verenigde Staten spelen op de achtergrond een rol, wat een leuke cameo van Christian Slater oplevert als arrogante Amerikaanse ambtenaar.

De Argentijnse film El presidente verweeft het persoonlijke met het politieke en voegt bovendien een thrillerelement toe. Als Blanco zijn labiele dochter naar Chili haalt, moet er binnen de kortste keren een psychotherapeut aan te pas komen die middels hypnose een jeugdtrauma blootlegt. Waarbij het de vraag is of wat zij zich herinnert wel echt plaatsvond.

Er is veel goed aan El presidente, met de fine fleur van Latijns-Amerikaanse acteurs in hoofd- en bijrollen. Het camerawerk is fraai, de muziek sterk. Toch stelt de film uiteindelijk teleur. Regisseur Mitre dient alles op in een klassieke mise-en-scène, met mooie beelden van het Andesgebergte maar in een tempo dat te stijfjes is om de aandacht goed vast te houden.

Die hypnose-subplot doet denken aan Hitchcocks Spellbound, maar het lukt Mitre niet om dit verhaalelement overtuigend in te passen. Ook de politieke plot ontwikkelt zich grotendeels volgens verwachting, tenzij er nog filmkijkers zijn die niet weten dat politiek een schimmig spel is dat zich grotendeels in achterkamertjes afspeelt.