olieprijzen

‘Saoedi-Arabië bereid meer olie te leveren aan Azië’

Olieprijzen zijn maandag hard omlaaggegaan, met meer dan 4 procent. Vooral berichten dat oliegrootmacht Saoedi-Arabië bereid is meer olie te leveren aan klanten in Azië zetten de markt onder druk. Saoedi-Arabië is als grootste olieland in de OPEC en officieuze leider van het oliekartel een van de landen die onlangs zijn olieproductie verlaagde om de olieprijzen op te krikken na een diep dal in de prijzen wegens overaanbod. In de VS is er forse kritiek op de inmenging van de OPEC in de olieprijzen. De VS hebben flink geprofiteerd van de in een eerder stadium opgekrikte olieprijzen, maar in november vinden verkiezingen plaats in de VS en kiezers morren over de gestegen brandstofprijzen. De VS en Saoedi-Arabië zijn samen goed voor ongeveer eenvijfde van de wereldwijde olieproductie. (ANP)