Niet-uitbetaald loon

De rubriek Economie & Recht belicht elke woensdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Deze week fiscaal recht.

Foto Koen Suyk/ANP

Samen waren ze eigenaar van een bv – hij voor 50 procent, zij ook. In 2014 was er een gezamenlijk loon van 42.922 euro, waarover loonheffingen zijn betaald. Een deel van het loon – zo’n 12.000 euro – werd niet uitbetaald. Het echtpaar gaf dan ook een lager belastbaar inkomen uit werk en woning op bij de aangifte inkomensbelasting over 2014. Onterecht, vond de Belastingdienst.

Het kwam tot een rechtszaak waar het draaide om de vraag of het niet-uitbetaalde loon kon worden afgewaardeerd of dat het toch belastbaar is. De rechtbank moest bepalen of het echtpaar over het loon beschikkingsmacht had. Ja, is de conclusie van de rechter – het bedrag van zo’n 12.000 euro werd immers door de belanghebbenden direct aan de vennootschap beschikbaar gesteld. Wettelijk gezien is dit bedrag dan dus als loon genoten, redeneert de rechter. Argumenten dat de financiële situatie van de bv slecht was (en alleen maar slechter is geworden) en dat de rechter daar rekening mee zou moeten houden, legt de rechter – ook al is er begrip voor de omstandigheden – naast zich neer. De rechter is „niet toegestaan de innerlijke waarde of de billijkheid van een wet te beoordelen” en volgens de wet is het volledige loon belastbaar. Bovendien was er nog geen verlieslatende situatie in 2014.

Het echtpaar was het er niet mee eens en ging in hoger beroep. Het hof gaat echter volledig mee met de uitspraak van de rechtbank, het oordeel is dan ook ongunstig voor het echtpaar: het niet-uitbetaalde loon is wel belastbaar.

Uitspraak: ECLI:NL:GHDHA:2018:1639