‘Interessante tijden’ is thema van Biënnale van Venetië 2019

Thema en titel De volgende Biënnale van Venetië krijgt als titel en thema ‘Dat u in interessante tijden moge leven’. Hoofdcurator Ralph Rugoff heeft dat maandag bekendgemaakt.

May You Live in Interesting Times – Dat u in interessante tijden moge leven. Die vermeende oud-Chinese vervloeking, die in feite een westerse vondst is, is volgend jaar de titel en het thema van de 58ste editie van de Biënnale van Venetië. Dat heeft Ralph Rugoff, de Amerikaanse hoofdcurator van de in 2019 te houden internationale kunstmanifestatie, maandag op een persconferentie in Venetië bekendgemaakt.

De manier waarop misverstanden, vertaalongelukken en nepnieuws de komende decennia praktische gevolgen kunnen hebben, vormt het startpunt voor zijn tentoonstelling, zei Rugoff in een interview met de website Artnet News.

Rugoff, directeur van de Hayward Gallery in Londen, liet weten dat de door hem gekozen titel niet moet worden opgevat als de vervloeking die veronderstelt dat je maar het beste een ongestoord en gelijkmatig leven kunt leiden. „Ik hoop dat het meer een uitdaging is en dat kunst een manier kan zijn om ons te helpen, in tijden dat de wereld geconfronteerd wordt met crises en veranderingen die angst, wanhoop en frustratie veroorzaken.”

Volgens Rugoff kan kunst de opkomst van nationalistische bewegingen en autoritaire regeringen in verschillende delen van de wereld niet belemmeren. En evenmin kan kunst het lot van ontheemde volkeren over de hele wereld verlichten, zei de samensteller van de Biënnale. „Maar kunst kan misschien wel op een indirecte manier een soort gids zijn voor hoe te leven en te denken in ‘interessante tijden’.”

Lees ook over hoofdtentoonstelling van de Biënnale van 2017: De kunst van het niksen

Rugoff is een voormalig journalist. Voor zijn tentoonstelling is hij niet op zoek naar zwaar didactische en agitpropwerken, vertelde hij aan Artnet News. „Ik vind niet dat kunst een vorm van journalistiek moet zijn”, zei hij. „Ik denk wel dat kunst ons een aantal hulpmiddelen kan bieden waarmee we een meer genuanceerde manier van denken kunnen ontwikkelen en tegelijkertijd verschillende perspectieven in ons hoofd kunnen houden.” Rugoff beloofde vooral kunst die „plezier” geeft en aanleiding geeft tot „kritisch denken”.

De 58ste editie van de Biënnale van Venetië vindt plaats van 11 mei tot en met 24 november 2019.