Brieven

Brieven 17/7/2018

dwangarbeid (2)

Geen recht van bestaan

Op vakantie in Ierland in 2011 keken we naar de Ierse televisie. Op dat moment waren de reportages over de, door de nonnen uitgebuite en mishandelde meisjes hot news. We waren hevig geschokt dat zulke ‘middeleeuwse toestanden’ er nog tot na de Tweede Wereldoorlog waren voorgekomen. Nu blijkt tot onze grote verbijstering dat het in Nederland helemaal niet beter was! (Meisjes van de goede herder, 14/7) In de tijd dat wij zelf zorgeloos naar school gingen, studeerden en ons eerste kind kregen, werden ook in Nederland meisjes behandeld alsof ze geen recht van bestaan hadden. Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat er niemand voor ze is opgekomen?

Alte Kameraden

In vrijwel alle kampen

De Nederlandse stichting Vriendenkring Neuengamme vindt het pijnlijk en ongepast dat André Rieu bij zijn concerten de mars ‘Alte Kameraden’ uitvoert, omdat dit stuk in WOII werd gespeeld in concentratiekamp Neuengamme (Een nazilied? Voor André Rieu is Alte Kameraden een klassieker, 13/7). In een reactie verwijt manager Pierre Rieu de Vriendenkring te doen alsof het muziekstuk in álle concentratiekampen is gebruikt. Het staat er niet maar als de Vriendenkring dit al zou hebben beweerd, dan heeft zij daarin volkomen gelijk. Onderzoek naar de rol van muziek in de Holocaust toont aan dat vrijwel alle concentratie- en vernietigingskampen een orkest(je) hadden om SS’ers te vermaken, om gevangenen bij aankomst van transporten en selectie voor de gaskamers muzikaal gerust te stellen (lees: te misleiden) en om gevangenen bij marteling of executie te vernederen. Maar verreweg de belangrijkste taak van de musici was de gevangenen heen en terug naar hun dwangarbeid te laten marcheren op marsmuziek. ‘Alte Kameraden’ was een van de populairste. Dit stuk weer spelen is een kwestie van smaak, maar deze geschiedenis ontkennen is pijnlijk en ongepast.

Drugscriminaliteit

Wat Halsema kan doen

Ter gelegenheid van de installatie van Femke Halsema als burgemeester van Amsterdam wordt opgemerkt dat de strijd tegen de drugscriminaliteit zo ongeveer de grootste taak is waarvoor Amsterdam zich nu gesteld ziet. De vraag die niet gesteld wordt, is waardoor er drugscriminaliteit bestaat. Die bestaat doordat overheden op morele gronden vinden dat drugsgebruik niet deugt en daarom strafrechtelijk bestreden moet worden. Overheden horen echter niet op morele gronden vormen van consumptie te bestrijden. Ze horen dat te doen vanwege schade aan de volksgezondheid en eventuele andere schadelijke effecten, waaronder milieubelasting. Geen enkele vorm van consumptie heeft zo veel schadelijke gevolgen voor de volksgezondheid als roken en alcoholgebruik. Toch zijn deze vormen van consumptie terecht niet gecriminaliseerd, maar worden ze wel bestreden ten bate van de volksgezondheid. En met succes. Ik herinner me nog de tijd dat je als jongen een lulletje was als je niet rookte, terwijl rokers nu zielepoten zijn die in regen en kou buiten staan. Het wordt tijd voor een wereldwijd drugsbeleid dat op rationele gronden de schadelijke effecten van drugsgebruik bestrijdt zonder het te criminaliseren. Halsema die bij uitstek op de bres staat voor persoonlijke vrijheden en bovendien deskundig is op het gebied van de criminologie zou daarbij een prominente rol kunnen spelen.

Correcties/aanvullingen

Grootste partij

In het artikel Lokale partijen bestendigen hun macht, VVD neemt rol CDA over (13/7, p. 3) stond dat het CDA nipt de grootste partij bij de gemeenteraadsverkiezingen bleef. Dat klopt niet. De VVD werd uiteindelijk net iets groter.

Russisch aardgas

In Trump foetert op Duitsers: ‘te afhankelijk van Russen’ (12/7, p. 13) staat dat Duitsland 50-70 procent van zijn aardgas uit Rusland betrekt. Volgens de laatste gegevens uit 2016 verzorgt Rusland ruim 40 procent van de Duitse gasbehoefte.