Brieven

Brieven

Esmaa Alariachi

In ‘Help, mijn dochter gelooft in God’ (14/07) doet Stine Jensen verslag van haar bezoek aan de tentoonstelling ‘ZieZo Marokko’ in het Tropenmuseum in Amsterdam. Maar bij het lezen van haar column begon ik me af te vragen of ze wel in het museum is geweest. En zo ja, welke tentoonstelling heeft ze dan samen met haar dochter bezocht? Want bij ZieZo loop je niet rond met een koptelefoon, zoals Jensen schrijft. En wie is toch die ultra-gelovige vrouw die mijn naam draagt?

Ik, Esmaa Alariachi, ben een van de vier hoofdrolspelers bij deze interactieve tentoonstelling. Ik spreek de bezoekers vrolijk toe via audio-nissen. Ik vertel dan over mijn Marokko; over oma in haar traditionele witte jurk, over muziek maken met een ‘bendir’ (soort trommel) en uiteraard ook over mijn geloof, want als moslim speelt het geloof een belangrijke rol in mijn leven. Bidden doe ik thuis, ik ben niet vaak in de moskee te vinden.

Alle vier de BN’ers (of is het BMN’er?) hebben hun eigen route met zijn of haar Marokko. Jensen betreurt het dat zij en haar dochter aan mij zijn gekoppeld en niet aan cabaretier Najib Amhali. Maar Najib Amhali doet helemaal niet mee. Dat had ze kunnen zien in het gidspaspoort van het museum. Bij de foto’s van de rondleiders zijn, behalve ik en ontwerpster Fatima Essahsah, wel acteur Nasrdin Dchar en rapper Yousef Gnaoui te vinden. Die Marokkanen lijken ook allemaal op elkaar…

Maar zonder dollen, Stine, als moeder begrijp ik de bezorgdheid om je dochter, wellicht zijn onze angsten verschillend, maar iedere moeder wil het beste voor haar kind. Althans, wat ze denkt dat het beste is voor haar kind.

Wat ik niet begrijp is waarom je met bovenstaande onwaarheden, en waarschijnlijk een lichte angst voor een geloof, een totaal verkeerd beeld schetst van mij, de tentoonstelling en Marokko? Indoctrinatie na één bezoek van hooguit een uurtje of twee?

Is het niet bij je opgekomen dat je met zulke uitspraken in het huidige klimaat polarisatie in de hand werkt?

Ik doe graag het tegenovergestelde en nodig jou, Deens-Nederlandse vrouw, hierbij uit (met of zonder dochter) voor een kop thee en hygge in de Baarsjes in Amsterdam. Wie weet ontstaat er na onze ontmoeting wel een vriendschap en neem ik je mee naar het echte Marokko!