‘Brandweercommandant met dood bedreigd door eigen personeel’

Het Openbaar Ministerie zegt onderzoek te doen naar bedreigingen van de Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap. Er is nog niemand gearresteerd.

Leen Schaap werd in 2016 aangesteld als commandant.
Leen Schaap werd in 2016 aangesteld als commandant. Foto Koen van Weel/ANP

Justitie doet onderzoek naar meerdere bedreigingen aan het adres van de Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) na berichtgeving van het AD. Volgens de krant wordt Schaap door zijn eigen personeel met de dood bedreigd. Het OM kan niet zeggen door wie de commandant bedreigd is en op wat voor manier. Een woordvoerder meldt dat nog niemand is aangehouden.

Het AD schrijft dat er onder brandweerlieden onder meer een inzamelingsactie is gehouden om Schaap dood te rijden. Ook zouden leden van een motorbende de commandant hebben bedreigd. Sindsdien zou hij extra beveiligd worden.

Schaap werd in 2016 aangesteld als commandant om racisme, seksisme en de machocultuur bij het korps te bestrijden. Volgens Schaap worden onder meer vrouwen en brandweerlieden met een migratieachtergrond geïntimideerd, gediscrimineerd en buitengesloten. De commandant werd eerder zelf ook de toegang tot meerdere kazernes ontzegd.

Brandweer herkent vijandig klimaat

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland (VRAA) bevestigt dat Schaap in februari en maart aangifte heeft gedaan van bedreiging. Volgens haar zijn er “vorige week mensen van het korps uitgenodigd door de politie”. Ze zegt zich te herkennen in het beeld dat er een vijandig klimaat heerst bij de brandweer.

“Er heerst al langer discussie binnen het korps. Er zijn bijvoorbeeld eerder medewerkers naar de media gestapt met verhalen over vijandigheid. Maar dit is wel echt een ander niveau, het gaat hier om bedreiging.”

Medezeggenschapsmaffia

Sinds zijn aantreden heeft Schaap stevige uitspraken gedaan over zijn eigen organisatie. In een interview noemde hij de medezeggenschapsraad van de VRAA de “maffia van de medezeggenschap”. Ook zei hij dat de 24-uursdienst kenmerken vertoont van een motorbende.

Vakbonden FNV, CNV Overheid, CMHR en BVB riepen daarop op tot een onafhankelijk onderzoek naar de commandant. Schaap zou de brandweer met zijn uitspraken in een kwaad daglicht stellen. Toenmalig waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen noemde de uitspraken “ongelukkig”. Volgens een woordvoerder van de gemeente is er geen onderzoek geopend, omdat “wij geen plichtsverzuim zien”.

Schaap heeft eerder dit jaar getekend om tot en met 2022 commandant te blijven bij de VRAA. Volgens een woordvoerder is hij niet van gedachten veranderd over zijn toekomst bij de brandweer.