Machocultuur

Brandweercommandant Amsterdam met de dood bedreigd, justitie doet onderzoek

Justitie doet onderzoek naar bedreiging van de Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) na berichtgeving van het AD. Schaap zou door zijn eigen personeel met de dood worden bedreigd. Het OM kan niet zeggen door wie en hoe. Niemand is aangehouden.

Volgens het AD is onder brandweerlieden onder meer een inzamelingsactie gehouden om Schaap dood te rijden. Ook zouden leden van een motorbende de commandant hebben bedreigd. Sindsdien zou hij extra beveiligd worden. Eerder werd hem de toegang tot brandweerkazernes ontzegd, nadat hij was aangesteld om racisme, seksisme en de machocultuur bij het korps te bestrijden.

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland (VRAA) bevestigt dat Schaap in februari en maart aangifte heeft gedaan van bedreiging. Volgens haar zijn „vorige week mensen van het korps uitgenodigd door de politie”. Ze zegt zich te herkennen in het beeld dat er een vijandig klimaat heerst bij de brandweer.

Oud-politiechef Schaap is sinds 2016 commandant bij de Amsterdamse brandweer. Hij moest de „machocultuur” in het korps aanpakken. Vrouwen en brandweerlieden met een migratieachtergrond zouden gediscrimineerd worden.

Sinds zijn aantreden heeft Schaap stevige uitspraken gedaan over zijn organisatie. Op Radio 1 noemde hij de medezeggenschapsraad van de VRAA de „maffia van de medezeggenschap”. Ook zei hij dat de 24-uursdienst kenmerken vertoont van een motorbende.

Vakbonden FNV, CNV Overheid, CMHR en BVB riepen daarna op tot onafhankelijk onderzoek naar Schaap. Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen noemde de uitspraken „ongelukkig”.

Schaap heeft dit jaar getekend om tot en met 2022 commandant te blijven bij de VRAA. Volgens een woordvoerder is hij daarover niet van gedachten veranderd.