Brandweercommandant met de dood bedreigd

Amsterdamse brandweer Het OM onderzoekt bedreigingen aan het adres van Leen Schaap, mogelijk door eigen mensen. Er is nog niemand gearresteerd.

Commandant Leen Schaap.
Commandant Leen Schaap. Foto Koen van Weel/ANP

Justitie doet onderzoek naar meerdere bedreigingen aan het adres van de Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) na berichtgeving van het AD. Volgens de krant wordt Schaap door zijn eigen personeel met de dood bedreigd. Het OM kan niet zeggen door wie de commandant bedreigd is en op wat voor manier. Een woordvoerder meldt dat nog niemand is aangehouden.

Het AD schrijft dat er onder brandweerlieden onder meer een inzamelingsactie is gehouden om Schaap dood te rijden. Ook zouden leden van een motorbende de commandant hebben bedreigd. Sindsdien zou hij extra beveiligd worden. Eerder werd Schaap al de toegang tot meerdere kazernes ontzegd, nadat hij was aangesteld om racisme, seksisme en de machocultuur bij het korps te bestrijden.

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland (VRAA) bevestigt dat Schaap in februari en maart aangifte heeft gedaan van bedreiging. Volgens haar zijn er „vorige week mensen van het korps uitgenodigd door de politie”. Ze zegt zich te herkennen in het beeld dat er een vijandig klimaat heerst bij de brandweer.

„Er heerst al langer discussie binnen het korps. Er zijn bijvoorbeeld eerder medewerkers naar de media gestapt met verhalen over vijandigheid. Maar dit is wel echt een ander niveau, het gaat hier om bedreiging.”

Oud-politiechef Leen Schaap is sinds 2016 commandant bij de Amsterdamse brandweer. Hij werd aangesteld door wijlen burgemeester Eberhard van der Laan. Schaap moest de „machocultuur” binnen het korps aanpakken. Vrouwen en brandweerlieden met een migratieachtergrond zouden gediscrimineerd worden.

Sinds zijn aantreden heeft Schaap stevige uitspraken gedaan over zijn eigen organisatie. In een interview met Radio 1 noemde hij de medezeggenschapsraad van de VRAA de „maffia van de medezeggenschap”. Ook zei hij dat de 24-uursdienst kenmerken vertoont van een motorbende.

Vakbonden FNV, CNV Overheid, CMHR en BVB riepen daarop op tot een onafhankelijk onderzoek naar de commandant. Schaap zou de brandweer met zijn uitspraken in een kwaad daglicht stellen. Toenmalig waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen noemde de uitspraken „ongelukkig”.

Schaap heeft eerder dit jaar getekend om tot en met 2022 commandant te blijven bij de VRAA. Volgens een woordvoerder is hij niet van gedachten veranderd over zijn toekomst bij de brandweer.