226 dagen cel voor doodsteken 15-jarige Shakil uit Almere

De 15-jarige Shakil werd op 12 december 2017 tijdens een ruzie doodgestoken door een leeftijdsgenoot.

De politie voert onderzoek uit na de vechtpartij.
De politie voert onderzoek uit na de vechtpartij. Foto GinoPress B.V./ANP

Een 16-jarige jongen uit Almere is veroordeeld tot 226 dagen jeugddetentie voor het doodsteken van zijn 15-jarige plaatsgenoot Shakil. Ook heeft de rechtbank voorwaardelijk de zogenoemde PIJ-maatregel opgelegd, beter bekend als jeugd-tbs.

Shakil werd op 12 december 2017 neergestoken bij een ruzie op het Pirellipad in Almere. Het conflict zou begonnen zijn omdat Shakil met geweld een tasje had gestolen. Tijdens de ruzie trok de jongen een mes, waarmee hij Shakil vijf keer neerstak. De 15-jarige werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overleed aan zijn verwondingen.

De veroordeelde heeft bekend Shakil te hebben gestoken. Volgens zijn advocaat was er sprake van noodweer (legitieme zelfverdediging), maar hier ging de rechtbank niet in mee. Volgens de rechter heeft de jongen “de grenzen van de noodzakelijke verdediging overschreden door het mes te pakken en vijf keer te steken”.

Lees ook: Slaapstad Almere is deze zomer een schietstad

OM eiste maximale straf

Het Openbaar Ministerie (OM) had een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs geëist, de maximale straf voor een verdachte van zijn leeftijd. De rechtbank koos voor een lagere straf omdat de jongen volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar is.

De jongen moet zich twee jaar laten behandelen. Als deze behandeling niet aanslaat of als hij opnieuw de fout ingaat, zal hij alsnog jeugd-tbs krijgen.

Een tweede verdachte in de zaak werd eerder deze maand vrijgesproken. Hij zou wel aanwezig zijn geweest bij de vechtpartij, maar hij heeft Shakil niet gestoken, noch droeg hij een mes bij zich. Volgens het OM heeft hij geen strafbare feiten gepleegd.