Reportage

Zo’n comedyclub past hier niet, hoorde Boom Chicago in ’93

Boom Chicago De Amerikaanse comedygroep Boom Chicago bestaat 25 jaar.

Boom Chicago in Carré.
Boom Chicago in Carré. Foto Boom Chicago

Wie herinnert zich nog dat de Albert Heijn om 6 uur ’s avonds dicht ging? Wie weet nog dat de Albert Heijn op zondag gesloten was? En dat de Noord/Zuidlijn in Amsterdam al zeven jaar geleden klaar zou zijn? Of dat het Centraal Station een plek was waar je nóóit zou gaan winkelen? En dat er, nu daar hele rijen gloednieuwe winkels zijn verrezen, nog steeds niemand gaat winkelen?

Zo openden de Amerikaanse comedians Pep Rosenfeld en Andrew Moskos zaterdag in theater Carré in Amsterdam de jubileumavond ter ere van het 25-jarig bestaan van de comedygroep Boom Chicago. Zij waren degenen die 25 jaar geleden in Amsterdam bleven hangen en in een beleefde brief aan de gemeente vroegen of er in de stad ruimte zou zijn voor een comedytheater naar Amerikaans model. Een ambtenaar antwoordde dat ze dat idee beter uit hun hoofd konden zetten: er zou geen Nederlands publiek op afkomen en toeristen evenmin.

Gniffelend, maar ook met gepaste trots bracht Boom Chicago deze correspondentie uit 1993 dezer dagen naar buiten. Inmiddels staat immers vast dat Rosenfeld en Moskos het advies destijds terecht in de wind hebben geslagen. Met een eigen theatertje aan de Rozengracht in Amsterdam voor Nederlands én buitenlands publiek.

The 25 Most Important Years in Dutch History, heet het jubileumboek dat ze erover schreven. Het eerste exemplaar werd zaterdagavond – op video – uitgereikt aan premier Mark Rutte, die twee jaar geleden zijn grappen op een Nederlandse versie van het Correspondent’s Dinner liet schrijven door een team van Boom Chicago. Rutte verklaarde dat hij volgend jaar wel wéér zo’n conference wil houden.

Verder werd er voornamelijk improv vertoond, waarin sketches en zelfs liedjes werden geïmproviseerd aan de hand van trefwoorden die uit het publiek werden toegeroepen. Daartoe trad een grote groep vroegere en huidige spelers van Boom Chicago aan. Een van hen was Seth Meyers, die zo’n twintig jaar geleden meespeelde en nu in Amerika vermaard is als presentator van de tv-show Late Night with Seth Meyers. Tijdens de jubileumshow speelde hij een bescheiden rol.

Meer aandacht ging in Carré uit naar Greg Shapiro, die de commentaartekst insprak bij het Trump-filmpje Netherlands second waarmee Zondag met Lubach vorig jaar internationaal succes oogstte. Hier demonstreerde Shapiro hoe oeverloos Trump in zijn speeches kan afdwalen. Amerikaanse comedy zonder Trump-grappen is geen Amerikaanse comedy.