Vijftien dagen cel voor WK-demonstranten Pussy Riot

Tijdens de finale zondag bestormden vier demonstranten in politie-uniformen het veld. De drie vrouwen en man moeten van de Russische rechter vijftien dagen de cel in.

Een van de demonstranten wordt tijdens de WK-finale van het veld gedragen.
Een van de demonstranten wordt tijdens de WK-finale van het veld gedragen. Foto Thanassis Stavrakis/AP

De vier demonstranten van de Russische actiegroep Pussy Riot die tijdens de WK-finale zondag het voetbalveld bestormden, moeten vijftien dagen de cel in. Dat heeft een rechter in Moskou maandagavond besloten. Het viertal krijgt de straf voor het schenden van gedragsregels tijdens sportwedstrijden.

De actie is niet behandeld als strafbaar feit, maar als overtreding. De demonstranten kreeg de maximale straf die gegeven kan worden voor een dergelijke verstoring. Ook mogen ze drie jaar lang geen sportevenementen bijwonen.

Veronika Nikoelsjina, een van de demonstranten, bekende volgens het Russische persbureau Interfax tijdens de zitting schuld, maar was het niet eens met de straf. Naar eigen zeggen protesteerde ze “tegen willekeur, en tegen het feit dat Rusland voor treurige mensen is”, reageerde ze in de rechtbank. “Ik hou ervan wanneer men blij is, wanneer er een feestje is.” Verder wilde ze aandacht vragen voor de politieke situatie in Rusland en de manier waarop het rechtssysteem werkt. “Ik wilde laten zien dat ik het niet eens ben met de acties van onze veiligheidsdiensten, en misschien wel met alles.”

Zondag renden de actievoerders in de 52ste minuut van de WK-finale tussen Kroatië en Frankrijk in een uniform het veld op van het Loezjniki-stadion. Ze werden in korte tijd opgepakt en weggevoerd, en moesten al een nacht in de cel doorbrengen. Kort na de actie maakte de activistische punkrockband Pussy Riot bekend achter de actie te zitten. Eerder leek het erop dat het viertal een boete tot 157 euro of een taakstraf van 160 uur boven het hoofd hing. Dat blijkt nu dus toch een celstraf te zijn geworden.