Verkiezingskas

‘PvdA na verkiezingsjaar 2017 in rode cijfers’

De verkiezingskas van de PvdA is leeg. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2017 van de partij, dat Het Financieele Dagblad analyseerde, net als de jaarrekeningen van acht andere politieke partijen. Die staan er allemaal beter voor. De PvdA kwam in zwaar weer door een dure campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen en een slechte uitslag: ze verloor 29 zetels. De inkomsten van een politieke partij zijn deels afhankelijk van het aantal Kamerzetels. De PvdA noteerde mede daardoor een verlies van ruim driekwart miljoen euro. Dat was nog groter geweest als de afdelingen niet twee ton hadden bijgestort. Het eigen vermogen van de PvdA is volgens het FD beland op het laagste niveau in zeker tien jaar tijd. De partij heeft daarmee de slechtste financiële uitgangspositie voor de verkiezingen van volgend jaar. Ook het CDA zag het eigen vermogen slinken, maar krijgt door zetelwinst – de partij won zes zetels – meer subsidie. (NRC)