Trumpblog

FBI geeft onthullende documenten adviseur Trump vrij

Volg hier alle laatste belangrijke ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

FBI geeft onthullende documenten adviseur Trump vrij

De FBI heeft 412 pagina's aan onthullende documenten vrijgegeven over de rol van Trumps voormalige campagneadviseur Carter Page. Uit de documenten komt naar voren dat Page een "coördinerende rol" speelde in het contact met Rusland rond de inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. The New York Times heeft deze informatie in handen gekregen met een beroep op de wet van Vrijheid van Informatie.

De FBI gelooft dat "Page heeft samengewerkt en samengespannen met de Russische regering". Uit het onderzoeksdossier blijkt dat Page in juli 2016 in Moskou een ontmoeting had met twee hoge ambtenaren binnen het Kremlin om te praten over het stopzetten van de sancties tegen Rusland vanwege de interventie in Oekraïne.

Al eerder werd bekend dat de FBI Page mocht afluisteren op basis van door de Democraten gekochte informatie van de voormalige Britse geheim agent Christopher Steele. Volgens president Trump heeft de inlichtingendienst de rechtbank "misleid", zo schrijft hij zondag op Twitter.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Congratulations to @JudicialWatch and @TomFitton on being successful in getting the Carter Page FISA documents. As usual they are ridiculously heavily redacted but confirm with little doubt that the Department of “Justice” and FBI misled the courts. Witch Hunt Rigged, a Scam!
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Looking more & more like the Trump Campaign for President was illegally being spied upon (surveillance) for the political gain of Crooked Hillary Clinton and the DNC. Ask her how that worked out - she did better with Crazy Bernie. Republicans must get tough now. An illegal Scam!

'Gesprek Trump opgenomen over betaling Playboy-model'

Donald Trumps vroegere advocaat Michael Cohen heeft vóór de presidentsverkiezingen opnames gemaakt van een gesprek met Trump over betalingen aan een voormalig Playboy-model. Dat meldt The New York Times vrijdag.

Volgens de krant zijn de opnames in beslag genomen toen de FBI eerder dit jaar onder meer het kantoor van advocaat Cohen binnenviel. De berichtgeving bevestigt eerdere vermoedens dat bij die inval belastende informatie over Trump is gevonden en in beslag genomen.

Karen McDougal beweerde een affaire te hebben gehad met Trump. Dit zou in 2006 hebben plaatsgevonden, kort nadat Trumps vrouw Melania van hun eerste kind was bevallen. Ze verkocht haar verhaal voor 150.000 dollar (zo'n 128.000 euro) aan The National Enquirer, die het stuk uiteindelijk op de plank liet liggen. David J. Pecker, topman van het moederbedrijf van de Enquirer, is bevriend met Trump. Door het stuk niet te publiceren werd McDougal gedurende de verkiezingscampagne van Trump succesvol het zwijgen opgelegd.

Zowel Trump als Cohen heeft altijd ontkend dat er betalingen zijn gedaan aan het voormalige model. Maar The New York Times heeft advocaten gesproken die de opnames hebben gehoord waarin Trump en Cohen de betalingen aan McDougal bespreken.

Rechts de Amerikaanse president Trump, links zijn voormalige advocaat Michael Cohen. Mark Wilson en Nicholas Kamm / AFP en Getty Images

Trump bereid heffingen in te stellen op half biljoen aan Chinese goederen

President Donald Trump zegt bereid te zijn invoerheffingen in te voeren op (vrijwel) alle goederen die geïmporteerd worden uit China. Dat heeft hij gezegd in een interview met CNBC-presentator Joe Kernen. Trump zei bereid het handelsconflict hoger te laten oplopen zo lang de relatie met China naar zijn idee niet gelijkwaardig is.

"Er wordt misbruik gemaakt van ons en daar houd ik niet van. Daar houd ik al jaren niet van", zei Trump. De Amerikaanse president noemde vervolgens een reeks landen op met een handelsoverschot met de VS, waaronder China.

Trump zei noodgedwongen meerdere keren invoerheffingen ingevoerd te hebben op grotere hoeveelheden Chinese importgoederen doordat China de heffingen keer op keer evenveel ophoogde. "Maar zou u echt bereid zijn om door te gaan tot vijfhonderd miljard?", vroeg Kernen, verwijzend naar de totale waarde van de Chinese import in de Verenigde Staten van 505 miljard dollar. "We zijn er klaar voor om door te gaan tot vijfhonderd", bevestigde de president.

Als de wederzijdse verhogingen van invoerheffingen doorzetten, zal China aan het kortste eind trekken. De Chinezen importeerden in 2017 voor 130 miljard euro aan Amerikaanse goederen: een handelsoverschot van 376 miljard dollar, omgerekend 323 miljard euro.

Trump weighs in on the trade war with China from CNBC.

Nieuwe ontmoeting, geen deal met Poetin

President Trump lijkt zich weinig aan te trekken van de kritiek op zijn optreden in Helsinki waar hij grote verwarring zaaide over zijn steun aan de inlichtingendiensten in het onderzoek naar Rusland. Prominente Republikeinen noemden zijn optreden "schandalig" en "gênant", desondanks heeft Trump donderdag zijn Nationale Veiligheidsadviseur John Bolton al gevraagd om Poetin uit te nodigen voor een nieuwe topontmoeting. Die moet dit najaar plaatsvinden op Amerikaans grondgebied.

Tegelijkertijd is het Witte Huis nog druk bezig om eerdere beloftes van Trump aan Poetin ongedaan te maken. Voorlichter Sarah Huckabee Sanders zei tijdens een persconferentie dat de VS het Russische verzoek om Amerikanen te ondervragen hebben afgewezen. Sanders reageerde op de opmerkelijke deal die de Russische president Poetin afgelopen maandag voorstelde tijdens zijn ontmoeting met president Trump.

Poetin stelde voor dat Rusland Amerikaanse burgers die beschuldigd worden van fraude en corruptie, onder wie de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Moskou Michael McFaul en investeerder Bill Browder, mocht ondervragen. Dan zou hij toestemming geven om twaalf Russische inlichtingenofficieren te laten verhoren door Amerikaanse justitie. Deze Russen worden in het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller verdacht van inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Lees ook: Russische witwaszaak leidt naar de Amsterdamse grachtengordel

Trump zei openlijk het voorstel te overwegen. Dit leidde tot grote woede bij Democraten en Republikeinen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde woensdag de Russische beschuldigingen van fraude en corruptie "absurd". Een van hen is de in de VS geboren investeerder Browder die miljarden dollars heeft verdiend in Rusland. Hij staat bekend als een belangrijke criticaster van Poetin. Browder lobbyde na de moord op zijn werknemer Sergej Magnitsky, die een grote belastingfraude ontdekte, voor sancties tegen Rusland.

Poetin noemt ontmoeting met Trump 'succesvol'

Poetin heeft donderdag de ontmoeting met zijn Amerikaanse ambtgenoot Trump eerder deze week verdedigd. Die zou volgens de Russische president "succesvol" zijn geweest. Critici van de top zouden de verhoudingen tussen de VS en Rusland willen verslechteren in ruil voor eigen politieke ambities, concludeerde Poetin volgens Amerikaanse persbureaus tegenover Russische diplomaten.

Het is de eerste reactie van de Russische president sinds de persconferentie van beide leiders die tot een storm van kritiek heeft geleid in de VS. President Trump weigerde Poetin aan te spreken op de vermoedelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, ondanks dat zijn eigen inlichtingendiensten zeggen dat dit een onbetwistbaar feit is.

Meerdere critici, van binnen en buiten zijn eigen Republikeinse partij, concludeerde dat Trump de kant koos van Poetin en de VS daarmee verraadde. Sindsdien heeft hij meerdere tegenstrijdige uitspraken gedaan over de kwestie.

START-verdrag

"We zullen zien hoe dingen zich verder ontwikkelen", zei Poetin donderdag. De Rus stelde dat de verhoudingen tussen beide landen "op sommige fronten slechter is dan de Koude Oorlog" en dat bepaalde "krachten" proberen om verbeterde relaties te verstoren.

Toch zegt hij zal "openstaan voor contact met de VS" en waarschuwde hij dat een belangrijk nucleair akkoord tussen beide landen over anderhalf jaar verloopt. Met het zogeheten START-verdrag houden de VS en Rusland hun nucleaire arsenaal beperkt.

Het tijdschrift Time publiceerde donderdag de voorpagina voor het nieuwe nummer, met als aanleiding de ontmoeting tussen de twee leiders:

TIME’s new cover: Trump wanted a summit with Putin. He got way more than he bargained for https://t.co/sUu9gGKmmP pic.twitter.com/qq6iOjlis1

— TIME (@TIME) July 19, 2018

'VS publiceren verklaring MH17 niet'

Bloemen bij een monument dat de slachtoffers van MH17 herdenkt. Foto Alexander Ermotsjenko/Reuters

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dit jaar nagelaten een verklaring te publiceren waarin het neerhalen van vlucht MH17 in herinnering wordt gebracht. De verklaring lag al klaar, schrijft Foreign Policy, maar werd op het laatste moment teruggetrokken.

Volgens het Amerikaanse medium was minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo het niet eens met het taalgebruik in het document. Foreign Policy heeft de hand weten te leggen op een conceptversie van de verklaring. Daarin wordt Ruslands rol bij het neerhalen van de vlucht, dinsdag vier jaar geleden, sterk bekritiseerd.

De VS onderstrepen in het niet-gepubliceerde statement de bevindingen van het Joint Investigation Team volledig te steunen. Die concludeerden in mei dat de Boekraket die MH17 neerhaalde afkomstig was van het Russische leger.

De Amerikaanse verklaring zou maandag al uitgegeven worden, de dag van Poetin en Trumps ontmoeting in Helsinki. Maar medewerkers van het ministerie kregen toen volgens Foreign Policy te horen dat ze het document niet moesten versturen. Tegenover Foreign Policy zeggen Amerikaanse regeringswoordvoerders dat ze niet reageren op vermeend gelekte documenten en dat ze de ondervindingen van het JIT nog alijd ondersteunen.

Zondag gaven de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen wel een andere verklaring uit waarin ze het neerhalen van MH17 veroordeelden. Die werd ook onderschreven door Pompeo. Pas woensdag verscheen die op de site van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, stelt Foreign Policy. Dat was nadat het medium vragen had gesteld over de andere gelekte, maar niet gepubliceerde verklaring van het ministerie.

Update: Trump gelooft toch wel dat Rusland verkiezingen beïnvloedt

De rookwolk breidt zich uit. Zojuist meldden we dat Trump woensdag zei dat hij niet gelooft dat de Russen de VS nog langer als doelwit hebben. Die uitspraken zijn inmiddels weer teruggetrokken.

Voor wie het niet meer bijhoudt, het zit zo: op een persconferentie in het Witte Huis vroegen verslaggevers aan Trump of hij denkt dat Rusland nog steeds de Amerikaanse democratie probeert te ondermijnen. "Nee", zei Trump toen. Daarmee sprak hij voor de tweede keer in een week tijd zijn eigen veiligheidsdiensten tegen. Die waarschuwen al een tijd lang voor mogelijke inmenging van Rusland in de aankomende Amerikaanse Congresverkiezingen.

Maar inmiddels heeft het Witte Huis een nieuwe verklaring uitgegeven: Trump gelooft toch wel dat de Russen een gevaar vormen voor de VS en de democratie in zijn land. Volgens woordvoerder Sarah Sanders hebben de verslaggevers Trump op de persconferentie verkeerd begrepen. "Hij antwoordde 'nee' op de vraag of hij vragen wilde beantwoorden." En niet op de vraag van de journalisten of hij denkt dat de Russen de Amerikaanse democratie nog altijd proberen te ondermijnen.

"De president en zijn regering werken erg hard om ervoor te zorgen dat het Rusland onmogelijk wordt gemaakt zich te mengen in onze verkiezingen, zoals het land in het verleden gedaan heeft."

Trump: VS niet langer doelwit van Rusland

Trump in het Witte Huis woensdag. Naast hem zit onderminister van Defensie Patrick Shanahan. Foto AP/Pablo Martinez Monsivais

Bij te houden was het bijna al niet meer, maar Trump wierp woensdag nog meer rook op over de vraag of hij nou wel of niet gelooft dat Rusland zich mengt in Amerikaanse verkiezingen.

"Nee", antwoordde hij op vragen van onder anderen verslaggevers van Reuters, de Verenigde Staten zijn niet langer een doelwit van de Russen. Daarmee spreekt hij niet alleen (alweer) zijn eigen veiligheidsdiensten tegen, maar ook zichzelf.

Een overzicht van Trumps week toe nu toe. In Helsinki: nee, hij gelooft niet dat Rusland tracht de Amerikaanse democratie te saboteren. Wat zijn eigen veiligheidsdiensten ook zeggen. Dinsdag, terug in de VS: het was een misverstand. Rusland mengde zich wel in de verkiezingen in zijn land. Hij gelooft zijn geheime diensten wel degelijk. Woensdag: Rusland saboteert de VS niet meer, ondanks dat zijn veiligheidsdiensten zeggen van wel.

"The latest in a dizzying collection of conflicting statements", aldus The New York Times. De vraag van de verslaggevers richtte zich op de aankomende Congresverkiezingen van november. Volgens Dan Coats, hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten, lopen die gevaar. "De waarschuwingslichten knipperen weer. De digitale infrastructuur die dit land stut wordt aangevallen", zei hij vrijdag nog over cyberdreigingen.

Toch lijkt Trump woensdag nu weer te zeggen dat hij die dreigingen niet gelooft. "Ik denk dat president Poetin dat beter weet dan wie dan ook, zeker beter dan de media." Over zijn aanpak van de Russische president wilde Trump ook nog wat kwijt. "Er is nooit een president geweest die zo hard was tegen Rusland als ik."

Het woordje 'niet' ontbrak in Helsinki, beweert Trump

President Donald Trump heeft gezegd dat hij tóch erkent dat Rusland zich heeft gemengd in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, en dat hij „vol vertrouwen” heeft in de inlichtingendiensten van de Verenigde Staten.

Trump probeerde daarmee dinsdag een deel van de schade te repareren van zijn gezamenlijke persconferentie met de Russische president Vladimir Poetin, maandag in Helsinki. Daar liet hij na hij Rusland verantwoordelijk te houden voor inmenging in de verkiezingen, tegen het unanieme oordeel van de Amerikaanse inlichtingendiensten in. Die opstelling leidde tot een storm van kritiek, van zowel Democraten als Republikeinse partijgenoten van de president.

Misverstand

Een van zijn meest omstreden uitspraken aan de zijde van Poetin in Helsinki, dat hij geen reden zag dat Rusland achter de inmenging in de verkiezingen zat, berust volgens Trump op een misverstand: „Om het nog eens te herhalen: de zin had moeten zijn: ‘Ik zie geen reden waarom het Rusland niet zou zijn geweest.’ Het was een soort dubbele ontkenning”, aldus Trump nu.

Die uitleg is niet geloofwaardig, mede wegens het verband van de oorspronkelijke uitspraken. Op de gezamenlijke persconferentie maandag wees hij ook op de krachtige manier waarop Poetin inmenging in de Amerikaanse verkiezingen had ontkend. Het leek er 24 uur later op alsof Trump, die zijn uitleg van papier oplas, onder druk was gezet om dit excuus te geven.

Trump, die Russische inmenging op één lijn lijkt te stellen met de vraag of zijn campagne met Rusland heeft samengewerkt om de verkiezingen te beïnvloeden, stelde dat de Russische pogingen „niet van invloed zijn geweest op de uitslag van de verkiezingen”. Dat is onbewezen. Ook herhaalde hij zijn vaak gehoorde verzekering dat hij niet met Rusland onder één hoedje heeft gespeeld („there was no collusion”).

Lees ook: Democraten en Republikeinen vernietigend over optreden Trump

De president zei ook dat zijn regering zal optreden tegen Russische pogingen om de Congresverkiezingen in november te beïnvloeden. „Mijn regering neemt een hele krachtige positie in”, zei hij.

Prominente Republikeinen namen ook dinsdag weer afstand van de president, nadat een dag eerder al tientallen partijgenoten Trumps uitspraken fel bekritiseerden. Volgens velen verzaakte de president aan de zijde van Poetin zijn plicht om de Amerikaanse democratie te beschermen.

Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat, verklaarde dat „de Russen moeten weten dat velen van ons volledig begrijpen wat er in 2016 is gebeurd, en dat het beter niet opnieuw kan gebeuren in 2018”.

Trump: ik heb groot vertrouwen in inlichtingendiensten

Donald Trump heeft op Twitter verdere toelichting gegeven over zijn ontmoeting met Poetin, die inmiddels al tot veel kritiek heeft geleid uit zijn eigen partij. Hoewel de president "groot vertrouwen" heeft in Amerikaanse inlichtingendiensten, is het voor een betere toekomst belangrijk om "niet exclusief te blijven richten op het verleden". Rusland en de VS zijn nucleaire machten en moeten daarom normaal met elkaar op kunnen schieten, stelt Trump.

As I said today and many times before, “I have GREAT confidence in MY intelligence people.” However, I also recognize that in order to build a brighter future, we cannot exclusively focus on the past – as the world’s two largest nuclear powers, we must get along! #HELSINKI2018

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 16, 2018

Maar de president heeft zich nog altijd niet achter de conclusies van de FBI geschaard, die heeft vastgesteld dat de Russen zich gemengd hebben in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Trump leek maandag de kant van Poetin te kiezen, de Russische president ontkent de aantijgingen.

Lees ook de analyse van NRC-redacteur Michel Kerres: Trump zette Europa even op zijn kop

Inmiddels heeft zelfs het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten Daniel Coats een verklaring naar buiten gebracht: "We zijn duidelijk geweest over onze conclusies met betrekking tot de Russische inmenging in de verkiezingen van 2016, en de voortdurende pogingen van de Russen om onze democratie te ondermijnen." Inlichtingsdiensten zullen ongemoeid doorgaan om "objectieve inlichtingen" te verzamelen, aldus Coats.

Meerdere Republikeinen uiten zware kritiek op Trump

Meerdere prominente Republikeinen hebben zich kritisch uitgelaten over het optreden van Trump maandag in Helsinki. Ze vinden dat de Amerikaanse president niet genoeg is opgekomen voor de belangen van de VS. Vooral senator John McCain haalt hard uit en noemt de ontmoeting met de Russische president in een verklaring "een tragische fout". De persconferentie die daarop volgde was volgens hem "een van de de meest walgelijke optredens van een Amerikaanse president in heugenis".

Trump zou "gefaald hebben om de waarheid te spreken over onze vijand, en om alles wat ons maakt wat wij zijn te verdedigen: een republiek van vrije mensen toegewijd aan vrijheid thuis en over de grens". Hoewel de senator het onderwerp niet direct noemt, is McCains teleurstelling waarschijnlijk gevoed door het feit dat de Trump de kant van Poetin leek te kiezen met betrekking tot de vermoedelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Eerder uitte de Republikeinse senator Graham ook al kritiek op de president.

Ryan: Rusland is niet onze bondgenoot

Paul Ryan, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, schrijft in een verklaring dat er "geen twijfel" bestaat over de Russische inmenging. Daarmee spreekt hij direct zijn president tegen, die tijdens de persconferentie met Poetin zei dat hij "geen reden zag" voor de Russen om zich met het Amerikaanse verkiezingsproces te bemoeien. Daarmee sprak Trump direct conclusies van Amerikaanse justitie tegen. "De president moet erkennen dat Rusland niet onze bondgenoot is", aldus Ryan.

Andere prominente Republikeinen die zich kritisch hebben uitgelaten zijn de senatoren Jeff Flake ("schandelijk") en Ben Sasse ("bizar"). Ook belangrijke Democraten hebben het optreden van de president veroordeeld. "Elke dag vraag ik mij af: wat weten de Russen over Trump?", schrijft partijleider Nancy Pelosi. Daarmee suggereert ze dat de president chantabel is.

Every single day, I find myself asking: what do the Russians have on @realDonaldTrump personally, financially, & politically? The answer to that question is that only thing that explains his behavior & his refusal to stand up to Putin. #ABetterDeal

— Nancy Pelosi (@NancyPelosi) July 16, 2018

Republikeinse senator: gemiste kans om Rusland verantwoordelijk te houden

De persconferentie van Trump en Poetin is inmiddels ten einde, en uitspraken van de Amerikaanse president hebben vanuit zijn eigen partij al tot kritiek geleid. De Republikeinse senator Lindsey Graham noemde het "een gemiste kans" dat Trump Rusland niet verantwoordelijk heeft gehouden voor de vermoedelijke inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.

"Dit antwoord zal door Rusland gezien worden als een teken van zwakte, en veel meer problemen opleveren dan oplossen", schreef de politicus op Twitter. Ook leek Graham, die zich in het verleden herhaaldelijk zeer kritisch heeft uitgelaten over Poetin, een grapje te maken over de voetbal die de Russische president aan Trump gaf maandag:

Finally, if it were me, I’d check the soccer ball for listening devices and never allow it in the White House.

— Lindsey Graham (@LindseyGrahamSC) July 16, 2018

Poetin over 'kompromat': ik wist niet eens dat Trump toen in Moskou was

Het is al lang een van de wildste geruchten in de zaak van de vermeende betrekkingen tussen het kamp-Trump en het Kremlin: dat de Russen over compromitterend filmmateriaal beschikken van Trump. Poetin werd na de gesprekken met de Amerikaanse president door een journalist bevraagd over het onderwerp. Hij zei niet expliciet "nee" dat het Kremlin zulke 'kompromat' heeft liggen, maar leek het wel af te doen als onzin.

Putin gives non-denial denial about the pee tape. (we had a good run, folks. nothing lasts forever.) pic.twitter.com/4D3G42yBXn

— Josh Marshall (@joshtpm) July 16, 2018

De verhalen gaan over een bezoek van Trump aan Moskou vóór hij president werd in 2013. Trump zou prostituees hebben betaald om over een hotelbed te urineren waarop president Obama had geslapen. Daarvan zouden de Russen beelden hebben.

"Ik heb van die geruchten gehoord", zei Poetin. "Toen Trump destijds Moskou bezocht, wist ik niet eens dat hij er was. Niemand heeft me dat laten weten." Volgens de Russische president is het niet realistisch dat Moskou compromitterend materiaal zou verzamelen van willekeurige zakenmannen, zoals Trump destijds. De Amerikaanse president zei vervolgens dat de beelden al lang openbaar waren geweest, als de Russen ze inderdaad hadden.

Correctie (16 juli 2018): In een eerdere versie van deze update stond dat Poetin niet ontkent dat Rusland kompromat heeft over Trump. Dat klopt niet, hij bleef enigszins ambigu. De Russische president zei niet expliciet "nee", maar leek de suggestie wel af te doen als onzin.

Foto Grigori Doekor/Reuters

Trump: ik weet niet waarom Rusland onze verkiezingen zou beïnvloeden

Trump lijkt de kant van Poetin te hebben gekozen in het onderzoek naar de vermoedelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. “Ik zie geen reden waarom het Rusland zou zijn”, zei de Amerikaanse president na vragen van een verslaggever.

Wel vindt hij het “geweldig” dat Poetin heeft aangeboden om mee te werken in het onderzoek. Ook sprak hij zijn bekende kritiek uit over het e-mailschandaal van Hillary Clinton, en over de integriteit van de FBI.

President Trump at the news conference with Putin on Russian interference in the US election: President Putin said it’s not Russia, “I don’t see any reason why it would be” https://t.co/nPWxwvrWp4 pic.twitter.com/7qGzsS18vY

— CNN (@CNN) July 16, 2018

Poetin heeft de aantijgingen ook van de hand gewezen. “Ik was zelf een inlichtingenman. Ik weet hoe het werkt.”, zei de Russische president, die vroeger werkte voor de Russische inlichtingendiensten voordat hij de politiek in ging. Poetin concludeerde dat “het enige antwoord door een rechtbank gegeven kan worden”. Hij riep daarom op tot een eerlijk proces, en zegt dat Rusland mee zal werken.

Het trollenbedrijf dat volgens speciaal aanklager Mueller verantwoordelijk is voor de inmenging “vertegenwoordigt de Russische staat niet”, zegt Poetin. Hij liet weten dat Rusland Amerikaanse rechtsverzoeken formeel zal beantwoorden.

Poetin geeft voetbal cadeau aan Trump

Als hij wil, kan Trump vanavond ontspannen met een potje voetbal. Hij kreeg tijdens het afsluitende persmoment van zijn ontmoeting met Poetin namelijk een officiële WK-bal cadeau van Poetin. "De bal ligt nu bij jou", grapte de Russische leider.

Russian President Vladimir Putin presents a soccer ball to President Trump to recognize the United States co-hosting the World Cup in 2026.

President Trump then bounced the ball to first lady Melania Trump. https://t.co/YsJbL4jucE pic.twitter.com/kRzomhbNtg

— CNN (@CNN) 16 juli 2018

Volgens Poetin staat de bal symbool voor het WK dat de VS in 2026 gaan organiseren, samen met Canada en Mexico. Trump is dan al geen president meer. Hij zei dat hij de bal aan zijn zoontje Barron gaat geven.

Trump gooit de bal naar zijn vrouw Melania. Foto Joeri Kadobnovv/AFP

Andere gesprekspunten: Syrië, kernwapens

In hun onderhoud, dat ruim een half uur langer duurde dan gepland, hadden Trump en Poetin het ook over Syrie. Samenwerking in dat land, waar Rusland en de VS nu partijen ondersteunen die tegenover elkaar in de strijd, kan volgens Poetin een begin vormen voor de verbeterde samenwerking tussen de twee landen.

De twee leiders spraken ook af om verder te onderhandelen over kernwapens. Volgens Poetin hebben de VS en Rusland de intentie om te praten over uitbreiding van het New START-verdrag uit 2010 en over het Intermediate Nuclear Forces Treaty uit 1987. Poetin wil het in de toekomst ook graag hebben over het plaatsen van wapens in de ruimte - wellicht omdat Trump onlangs een nieuwe 'ruimtemacht' aankondigde.

Presidenten bespraken Russische bemoeienis bij verkiezingen VS

Tijdens de gesprekken tussen Trump en Poetin kwam ook de vermeende Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen in 2016 aan bod. Dat zeiden beide leiders in hun toespraken na afloop.

Trump zei alleen dat ze "lang" over het onderwerp hadden gepraat, en dat Poetin er "sterke gevoelens bij had". Poetin ontkende dat Rusland zich heeft bemoeid met de verkiezingen, ondanks dat volgens de Amerikaanse justitie vaststaat dat Russische trollenfabrieken wel degelijk hebben geprobeerd Amerikaanse kiezers te beïnvloeden. "We hebben onze neus nooit in hun zaken gestoken, en hebben ook niet de intentie om dat ooit te doen", zei Poetin.

Foto Kevin Lamarque/Reuters

Trump: relatie met Rusland is vier uur geleden veranderd

Ook Trump sloeg in zijn toespraak een positieve toon aan. "Onze relatie is nooit slechter geweest", zei de president. "Maar dat is veranderd, zo'n vier uur geleden. Daar geloof ik echt in."

Volgens Trump openen de gesprekken "nieuwe paden naar vrede en stabiliteit". Wat mensen denken van zijn op het oog innige omgang met Poetin - vooral in het licht van Trumps harde opstelling tegen zijn West-Europese bondgenoten - kan hem niet schelen. "Ik neem graag een politiek risico in een poging vrede te bewerkstelligen. Als president zet ik voorop wat belangrijk is voor de VS." Trump zei dat een betere Amerikaans-Russische verhouding ook beter is "voor de wereld."

President Trump on the United States and Russia: "Our relationship has never been worse than it is now, however that changed as of about four hours ago." https://t.co/rXiBfACjpK pic.twitter.com/wyuGeelUFU

— CNN (@CNN) 16 juli 2018

Poetin wil 'de rangen sluiten' met de VS

Poetin heeft in zijn toespraak na het overleg met Trump een pleidooi gehouden voor meer samenwerking met de Verenigde Staten. Volgens de Russische leider staat de wereld voor nieuwe uitdagingen, zoals terrorisme en het milieu. "Daar kunnen we alleen mee omgaan als we de rangen sluiten. Hopelijk bereiken we dat punt met onze Amerikaanse partners."

Volgens Poetin waren de gesprekken met Trump "eerlijk, zakelijk en vruchtbaar". Nog niet alle problemen konden worden opgelost, maar er is wel een "goede eerste stap" gezet, aldus Poetin. "We hebben een goed gesprek gehad, hopelijk begrijpen we elkaar nu beter."

Trump en Poetin schudden elkaar de hand op de persconferentie na afloop van hun overleg. Foto Joeri Kadobnov/AFP

Journalist verwijderd uit zaal wegens protest

Trump en Poetin kunnen ieder moment tevoorschijn komen om hun afsluitende gezamenlijke persconferentie te geven. Voor het zover is, werd eerst nog een journalist uit de zaal verwijderd die een protestbord omhoog hield.

Wie de man is of wat hij precies wilde, is niet duidelijk. Zichtbaar was alleen dat hij een a4'tje omhoog hield waar iets op leek te staan over kernwapens. Medewerkers van de Secret Service haalden hem weg uit de zaal.

Het interpreteren van de beelden is begonnen

De wereldleiders zijn momenteel in gesprek achter gesloten deuren. Er is dus niks te melden, waardoor op Twitter het interpreteren van het spaarzame beeldmateriaal van het persmoment tussen Trump en Poetin is begonnen.

Op een foto ziet CNN-verslaggever Kevin Liptak dat Poetin een notitieblok bij zich heeft. Opmerkelijk, want Trump heeft geen pen en papier en analisten waren vooraf bang dat er geen verslag van de bijeenkomst gemaakt zou worden.

Putin appears ready to take notes in one-on-one with Trump. Ahead of meeting there were concerns among analysts that no official record would exist of the encounter. Trump didn’t appear to have a similar notepad. pic.twitter.com/fbeFXMdc9a

— Kevin Liptak (@Kevinliptakcnn) July 16, 2018

Poetin zat tijdens het fotomoment met Trump onderuitgezakt. Obama vergeleek die houding ooit met "dat verveelde kind achterin het klaslokaal". Toch waren bespreking met Poetin volgens de oud-president altijd productief, aldus Obama in 2013.

Trump lijkt tijdens het vijf minuten durende fotomoment ook te knipogen naar Poetin:

Very awkward body language... but @realDonaldTrump did offer Vladimir Putin a wink. @SkyNews 😉 pic.twitter.com/mQur4dzReI

— Mark Stone (@Stone_SkyNews) July 16, 2018

Het Witte Huis maakte zojuist bekend dat het tête-à-tête van de wereldleiders gevolgd wordt door een "uitgebreide bilaterale bijeenkomst" en een korte persconferentie. Daaraan zullen in ieder geval deelnemen: de Amerikaanse ambassadeur in Rusland, minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, Witte Huis-stafchef John Kelly en Trumps nationale veiligheidsadviseur John Bolton, samen met een adviseur van Trump en een vertaler.

Minsters van Buitenlandse Zaken Pompeo en Lavrov spreken elkaar parallel aan het gesprek tussen Trump en Poetin, aldus CNN.

Poetin: het is tijd voor een zakelijk gesprek

Poetins welkomstwoord aan Trump was flink korter dan dat van Trump aan hemzelf. "Ik ben heel blij u hier in Finland te ontmoeten", zei Poetin.

"We hebben sinds onze laatste ontmoeting continu met elkaar contact gestaan via de telefoon, en nu is het duidelijk tijd om een zakelijk gesprek te voeren omdat er zo veel gebeurt in de wereld waarover we het moeten hebben."

Trump: vriendschap met Rusland is een goede zaak

Tijdens het eerste gezamenlijke persmoment met Poetin, vlak na hun begroeting, zei Trump dat hij de banden met Rusland wil aanhalen. "Ik denk dat we een geweldige band kunnen ontwikkelen. Tijdens mijn verkiezingscampagne zei ik al dat een sterke relatie met Rusland een goede zaak is, geen slechte."

De leiders verdwenen even later achter gesloten deuren, waar ze anderhalf uur met elkaar zullen overleggen. Trump stipte kort de onderwerpen aan die wat hem betreft op de agenda staan. "Alles van handel tot het leger, van raketten tot kernwapens. We zullen het ook even over China hebben, over onze gemeenschappelijke vriend Xi", aldus Trump, die Poetin ook complimenteerde met het WK voetbal. "Een van de beste ooit, heb ik me laten vertellen."

Tekening Ruben L. Oppenheimer

Trump en Poetin schudden elkaar de hand

Trump en Poetin hebben elkaar begroet. In het presidentieel paleis in Helsinki schudden de Amerikaan en de Rus elkaar om 13.10 uur de hand. Het moment van de ontmoeting tussen de wereldleiders liet even op zich wachten, doordat Poetin ruimschoots te laat was.

Te laat komen is een veelgebruikte tactiek van Poetin om belangrijke gesprekspartners te imponeren. In het verleden zaten bijvoorbeeld de Britse koningin Elizabeth II, paus Franciscus, bondskanselier Angela Merkel en president Barack Obama lang te wachten tot Poetin eindelijk arriveerde. Trump had daar geen zin in: hij besloot later te vertrekken uit zijn hotel, zodat Poetin uiteindelijk toch als eerste aanwezig was op de afgesproken ontmoetingsplek.

Foto Kevin Lamarque/Reuters

Trump en Poetin treffen elkaar maandag in Helsinki

President Trump spreekt maandag met de Russische president Vladimir Poetin tijdens de veelbesproken top in Helsinki. Om 12.00 uur zullen de wereldleiders elkaar ontmoeten in het presidentiële paleis in de Finse hoofdstad. Ze zullen elkaar negentig minuten spreken, om vervolgens samen te lunchen en een gezamenlijke persconferentie te geven.

Op de agenda staan gevoelige kwesties, zoals de situatie in Syrië, Oekraïne, de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten en de Amerikaanse sancties tegen Rusland.

Voorafgaand aan de top zei de Russische minister van Buitenlandse Sergej Lavrov dat hij lage verwachtingen had van de ontmoeting. Lavrov zei de top alleen als succes te beschouwen als "verbroken communicatielijnen heropend worden". Dimitri Peskov, de woordvoerder van het Kremlin, zei tegen het Russische persbureau RIA dat hij hoopte dat het gesprek ervoor zal zorgen dat er "afstand wordt genomen van de huidige Amerikaans-Russische crisis".

Felicitaties voor Poetin

President Trump zei enkele uren voor de bijeenkomst dat de relatie met Rusland "nog nooit zo slecht was". Volgens de president is dit te wijten aan "jarenlange Amerikaanse domheid" en het FBI-onderzoek naar Rusissche inmenging, dat hij een "heksenjacht" noemt. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de tweet geliket en gedeeld. Ook feliciteerde de president zijn Russische collega met "een van de beste WK-toernooien ooit".

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Our relationship with Russia has NEVER been worse thanks to many years of U.S. foolishness and stupidity and now, the Rigged Witch Hunt!

De felicitaties aan Poetin staan in scherp contrast tot de uitspraken die Trump zondag deed. Toen noemde hij de Europese Unie een "vijand" op het gebied van handel. Hij verwees hiermee naar de relatie tussen de EU en de VS die op scherp staat sinds de invoering van importheffingen.

Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, riep de VS, Rusland en China maandag op "de wereldorde niet te vernietigen maar deze juist te verbeteren". Tijdens een persconferentie in Beijing zei hij:

"We zijn ons er allemaal van bewust dat de architectuur van de wereld verandert voor onze ogen. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat dit een positieve verandering is."

Donald en Melania Trump spreken met de Finse president Sauli Niinisto en zijn vrouw Jenni Haukio. Foto Martti Kainulainen/Reuters

Welkom in het nieuwe Trumpblog

Volg hier de laatste ontwikkelingen van 16 tot en met 22 juli rondom het presidentschap van Donald Trump.

Lees hier het Trumpblog van vorige week terug.