Na een ellendig seizoen is Angelique Kerber terug

Vrouwen De Duitse worstelde met de status van nummer één van de wereld en viel ver terug. Zaterdag ontmantelde ze Serena Williams in de finale.

Angelique Kerber viert haar eerste Wimbledontitel.
Angelique Kerber viert haar eerste Wimbledontitel. Foto Glyn Kirk/AFP

Ze is terug, in het jaar na haar verval. Angelique Kerber is de eerste Duitse winnares van Wimbledon sinds haar jeugdidool Steffi Graf, die in 1996 haar zevende en laatste titel won in Londen. In een bijna foutloze finale ontmantelde ze zaterdag in een uur Serena Williams, met 6-3 en 6-3. Het is haar derde grandslamtitel, nadat ze in haar topjaar 2016 de Australian Open en de US Open won.

„Na een zeer gênant WK voetbal, hadden we iets nodig”, zei de Duitse oud-winnaar Boris Becker bij de BBC.

In een versplinterd vrouwenveld greep Kerber (30), geboren in Bremen als dochter van een Poolse vader en een Duitser moeder, twee jaar geleden de macht. Het seizoen erop, in 2017, had ze moeite met de verwachtingen en de druk van de nummer één-positie, vertelde haar coach Wim Fissette onlangs in een interview met tourorganisator WTA. Ze voelde zich „niet fris in haar hoofd”, met ook allerlei (sponsor)activiteiten buiten de baan, waaraan je als lijstaanvoerder verplicht bent mee te werken.

Ze wilde op vakantie

De nieuwe status beklemde haar. Toen Kerber begin vorig seizoen haar eerste toernooi had gespeeld, verlangde ze al naar vakantie. Het werd een ellendig jaar. Ze verloor negen keer in de openingsronde, won geen toernooi, plaatste zich niet voor het prestigieuze eindejaarstoernooi voor de topacht, verloor een berg punten voor de wereldranglijst en viel buiten de toptwintig. Gaandeweg raakte ze ook het plezier in tennis kwijt.

Ze beëindigde de samenwerking met de Duitse coach Torben Beltz, die haar lang en over meerdere periodes trainde. Ze begon in november met de Belg Fissette (38), die in het verleden onder anderen succesvol Kim Clijsters en Johanna Konta begeleidde.

Kerber laadde zich weer op voor 2018. Won het eerste toernooi, in januari in Sydney. En verloor nipt in een prachtig gevecht in de halve finale van de Australian Open van Simona Halep. „Angie heeft het afgelopen jaar veel geleerd”, zegt Fissette. „Ze was buitengewoon gemotiveerd toen we gingen samenwerken. Ze wilde iedereen laten zien dat ze nog steeds een geweldige speelster kon zijn en dat haar carrière nog niet voorbij was.”

Kerber – een snelle, linkshandige counterpuncher met haar forehand langs de lijn als wapen – vertelde dat ze begin dit seizoen hebben gesleuteld aan haar spel. Ze serveert iets harder en is agressiever gaan spelen, terwijl ze in het verleden vaak leunde op haar sterke verdediging.

Het kwam er allemaal uit tegen Williams, van wie ze in 2016 de finale nog verloor. De 36-jarige Amerikaanse hoopte haar comeback zaterdag te bekronen, ruim tien maanden na de gecompliceerde bevalling van haar dochter. Maar Kerber was onstuitbaar. Op de nieuwe ranglijst stijgt Kerber maandag van plek tien naar vier. Het doel: terug naar één.