Mogelijk boetes voor Pussy Riot-protest tijdens WK-finale

In de 52e minuut bestormden vier leden van de activistische punkrockband Pussy Riot het veld in het Loezjniki-stadion.

Een activist wordt van het veld afgedragen.
Een activist wordt van het veld afgedragen. Foto Maxim Sjemetov/Reuters

De vier activisten van Pussy Riot die zondag tijdens de WK-finale het veld bestormden, hangt een boete tot 157 euro of 160 uur taakstraf boven het hoofd, meldt het Russische persbureau Interfax. Het viertal is volgens AP aangeklaagd voor het schenden van “de rechten van toeschouwers” en het ongeoorloofd dragen van politie-uniforms.

In de 52e minuut van de WK-finale, waarin Kroatië het opnam tegen Frankrijk, bestormden drie vrouwen en een man het veld in het Loezjniki-stadion. Zij droegen hoedjes en stropdassen met de symbolen van de Russische politie. Al snel maakte de activistische punkrockband Pussy Riot bekend achter de onderbreking te zitten.

Maandagochtend maakte Pussy Riot via Twitter bekend dat de activisten de hele nacht op het politiestation hebben doorgebracht. Volgens de groep kregen ze geen ruimte om te slapen, eten en douchen.

Twitter avatar pussyrrriot 𝖕𝖚𝖘𝖘𝖞 𝖗𝖎𝖔𝖙 Current situation: the 4 pussy riot members spent the whole night at the police station (note that there are no conditions to sleep, eat, take a shower etc) and are still there — going to be brought to the court. They are facing charges for administrative offenses so far.

Pussy Riot zei dat de actie een protest was tegen de politieke gevangenen die vastzitten in Rusland. Volgens de groep worden activisten zonder legitieme reden gearresteerd en krijgt de politieke oppositie geen kans in het land. Ook oppositieleider Aleksej Navalny lijkt zich achter het protest te scharen, op Twitter deelde hij een video waarin de activisten ondervraagd worden door de politie.

Twitter avatar navalny Alexey Navalny “Я жалею, что сейчас не 37-й год”. Допрос Pussy Riot после их акции на Чемпионате Мира. Петя Верзилов @gruppa_voina - майор! https://t.co/EC66A9SaYT

Reacties op het veld

De bestorming leidde tot verschillende reacties onder de voetbalspelers. De Franse Kylian Mbappé gaf een van de activisten een dubbele highfive, terwijl Kroaat Dejan Lovren een ordehandhaver hielp een van de activisten naar de grond te werken. Lovren zei achteraf woest te zijn dat de wedstrijd werd onderbroken “toen we net goed aan het spelen waren”.