Migratie

Italië krijgt steun van EU bij opvang migranten

Italië claimt succes voor zijn harde migratiebeleid nu vijf EU-landen zijn ingegaan op het verzoek van Rome om een aantal van een nieuwe groep van 450 opgepikte migranten op te nemen. Minister van Binnenlandse Zaken Salvini, gangmaker van de harde lijn, wilde de twee schepen met de migranten aanvankelijk niet toelaten. Maar in samenwerking met minister van Buitenlandse Zaken Moavero heeft premier Conte zaterdag een brief gestuurd naar de andere EU-landen, met het verzoek ook vijftig mensen op te nemen. Frankrijk en Malta zijn hier meteen op ingegaan, Duitsland, Spanje en Portugal zondag. Een woordvoerder van de Oostenrijkse regering liet droogjes weten dat er niets te melden is. In Tsjechië schreef premier Babic op Facebook dat de suggestie van Conte „de weg naar de hel” is. Babic: „De enige oplossing voor de migratiecrisis is het Australische model, dus migranten niet aan land laten gaan in Europa.” Ook Hongarije heeft laten weten niet mee te doen.Italië wil niet in zijn eentje de lasten dragen van mensen die naar de EU komen op zoek naar bescherming en een beter leven, en wil ook een veel grotere gezamenlijke inspanning van Europa om de buitengrenzen te controleren. Salvini spreekt nu van „een politieke overwinning” voor Italië. De bootmigranten zijn zondagnacht ontscheept in de Siciliaanse havenstad Pozzallo. Een drietal mensen is aangehouden omdat zij met mensensmokkelaars zouden hebben samengewerkt. (NRC)